Compte enrere per a la Mediterranean Logistics & Transport Week 2024 -MedaLogistics Week Barcelona-, la cimera logística de referència d’Europa, Àsia i Àfrica que organitzen un any més l’Associació de Cambres de Comerç del Mediterrani (ASCAME) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Enguany se celebrarà els dies 5 i 6 de juny en una edició especial amb motiu del 20è aniversari de la cimera, coincidint una vegada més amb el SIL Barcelona, la fira líder a la Mediterrània i l’Atlàntic de logística, transport, intralogística i supply chain organitzada pel CZFB.
El focus principal d’aquesta edició tan especial serà unir els tres continents -Europa, Àsia i Àfrica- a través del Mediterrani i la logística. Experts i agents del sector dels tres continents analitzaran a MedaLogistics Week Barcelona els desafiaments del present i del futur de la logística i el transport al Mediterrani, buscant noves vies de cooperació per explorar noves oportunitats de negoci i afrontar reptes de màxima actualitat i urgència, com són la sostenibilitat, la digitalització, la diversificació de la cadena de subministrament o la inversió en noves infraestructures.
Des d’ASCAME s’insisteix que aquesta cimera no només és un espai de debat on s’analitzen els desafiaments actuals del sector a la Mediterrània, sinó també una plataforma per explorar oportunitats emergents i forjar connexions empresarials que impulsaran l’evolució de la indústria en els propers anys. “Aquesta edició no serà una més, sinó un punt d’inflexió per establir un nou full de ruta per als propers anys en el sector de la logística i del transport i per aconseguir entre tots els agents de la indústria que el Mediterrani torni a ser el hub de comerç i inversió que uneix els tres continents a través de la logística”, apunta Anwar Zibaoui, Coordinador General d’ASCAME. I afegeix: “Durant dues dècades, MedaLogistics Week Barcelona s’ha convertit en la cimera logística més important del Mediterrani, en la plataforma de reflexió, connexió i inversió per a la comunitat logística. Però ara hem de fer un pas endavant potenciant la col·laboració transfronterera a la regió per millorar la infraestructura logística als tres continents i les connexions del transport”.
Zibaoui fa èmfasi en “la necessària cooperació per avançar conjuntament en projectes com els corredors i els ports logístics del Mediterrani, així com en iniciatives que permetin optimitzar les cadenes de subministrament i reduir la petjada de carboni”.
Àmplia representació empresarial i institucional
L’edició d’enguany reunirà els líders empresarials i institucionals més destacats de la indústria a la Mediterrània, estant representats tots els sectors: logística, marítim, transport i infraestructura. Comptarà amb Ahmed El Wakil i Anwar Zibaoui, President i Coordinador General respectivament d’ASCAME, Josep Santacreu, President de la Cambra de Comerç de Barcelona, Pere Navarro, Delegat Especial del CZFB i Mohamed Abdeljalil, Ministre de Transport i Logística del Marroc. Entre els líders empresarials convidats destaquen Sultan Ahmed Bin Sulayen, President & CEO de DP World, Juergen Raizner, Fundador de Steinbeis, Aziz Rabbah, Ex-Ministre de Transport i Logística del Marroc, Mansour Alturki, Viceministre de Planificació i Logistica d’Aràbia Saudí, Blanca Sorigué, Directora General del CZFB, María Helena de Felipe Lehtonen, Presidenta de l’Associació d’Organitzacions de Dones Empresàries del Mediterrani (AFAEMME), Roger Abinyana, Director General lIEMed), i Shereen Nassar, Directora dels Estudis de Logística a Heriot-Watt University Dubai. En total, en aquesta edició participaran 40 ponents i més de 350 persones i organitzacions del sector tant de la Mediterrània com altres regions.
Convertint amenaces en oportunitats
Les sessions de MedaLogistics Week Barcelona abordaran els grans desafiaments que afronten actualment les empreses logístiques dels tres continents. Un dels més importants és la transformació digital del transport i la logística, un tema que es tractarà en diferents sessions des de diversos prismes: optimització de processos en la cadena de subministrament -per reduir temps i costos i per anticipar-se, preparar-se i adaptar-se a possibles interrupcions-, impacte dels sistemes digitals de gestió i de les tecnologies emergents -com la IA o anàlisi de dades-, connectivitat regional -logística integrada-, smart operations -medició de les operacions- i planificació i estratègia. De la mateixa manera, diverses start-ups logístiques del Mediterrani que estan marcant la diferència compartiran els seus casos d’èxit i les tecnologies que utilitzen per agilitar les cadenes de subministrament i facilitar l’arribada dels seus productes al mercat.
La transició sostenible en el sector serà l’altre gran eix vertebrador de MedaLogistics Week Barcelona 2024. Actualment, el transport i la logística en general conformen una de les principals fonts d’emissions d’efecte hivernacle. El futur del sector passa per la implementació de tecnologies netes, l’optimització i diversificació de rutes en el transport terrestre de mercaderies, una major inversió en vehicles ecològics, en energies renovables i en combustibles alternatius més sostenibles com el GN o l’hidrogen. A més d’abordar totes aquestes qüestions en l’edició d’enguany, també es posarà l’exemple de la transformació de Barcelona en els últims anys en un centre mediterrani per al comerç i la logística i de la contribució decisiva que ha tingut el CZF per a això.
D’altra banda, s’exploraran les oportunitats de negoci que poden sorgir en el sector logístic mediterrani com a conseqüència d’una major cooperació entre els països dels tres continents. Una de les qüestions principals que es plantejaran serà com maximitzar la influència dels corredors mediterranis a escala mundial. La inversió en infraestructures, la participació del sector privat i la complementarietat de les xarxes són cabdals per al desenvolupament del sector. No només s’analitzarà l’impacte en el sector dels corredors del Mediterrani sinó també dels nous hubs logístics que han emergit a la regió mediterrània i dels ports que funcionen com a clústers. A banda, hi haurà una sessió específica sobre les oportunitats que representa el sector logístic d’Aràbia Saudí, un país disposat a revolucionar la indústria logística i a convertir-se en un actor clau en els propers anys. Al que cal afegir un B2B Business Meeting per a empreses de la regió EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica) que reunirà proveïdors logístics, freight forwarders (mercaderies), empreses de transport, experts en la cadena de subministrament, fabricants, minoristes i altres agents del sector.
Finalment, s’abordarà la qüestió de la igualtat de gènere en el sector logístic. La persistent percepció de la logística com un àmbit predominantment masculí dificulta l’accés de les dones en aquest àmbit. En aquesta edició s’analitzarà la situació actual i com avançar cap a una major diversitat de gènere en les futures operacions de la cadena de subministrament.