El Port de Barcelona és un dels promotors del World Ports Sustainability Program (WPSP), un projecte que té l’objectiu de fomentar la sostenibilitat en els ports i en el conjunt de les cadenes logístiques. El WPSP vol aplegar, coordinar i impulsar les diferents iniciatives en sostenibilitat que s’estan desenvolupant en ports de tot el món, ajudant-los a donar resposta a les necessitats de les comunitats a les quals dóna servei i, alhora, als grans desafiaments globals, com són el canvi climàtic, la mobilitat, la digitalització, la migració i la integració social.
El WPSP, que ha estat presentat en la conferència del mateix títol celebrada la setmana passada al Port d’Anvers, és una iniciativa de l’Associació Internacional de Ports (International Association of Ports and Harbors – IAPH), que presideix el Port de Barcelona, i dona continuïtat a la World Ports Climate Declaration, signada per 55 dels principals ports del món ara fa 10 anys. La conferència ha comptat amb la participació del Secretari General de l’International Marítime Organization (IMO), Kitack Lim, que ha manifestat el suport del principal organisme marítim mundial al WPSP.
En la conferència de llançament del WPSP, que ha aplegat a més de 250 representants dels ports, el sector marítim i les administracions, el subdirector general d’Estratègia i Comercial del Port de Barcelona i president de l’IAPH, Santiago Garcia-Milà, ha posat de manifest la capacitat de “la comunitat portuària global per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en aspectes tan importants com són l’energia i l’educació”. En el mateix sentit, ha defensat que “la cooperació entre els diferents actors del negoci marítim internacional dona un enorme potencial a aquesta iniciativa”.
El projecte WPSP es desenvolupa en cinc grans àrees: infraestructura resilient; clima i energia; relacions port-ciutat; protecció i seguretat; i governança i ètica.
El Port de Barcelona, que ha estat històricament promotor de temes de sostenibilitat, és un dels impulsors del WPSP i hi participa amb tres projectes propis. El primer, l’Estudi d’Impacte de l’Activitat Creuerística a Barcelona, que demostra com el sector creuerístic beneficia, directa i indirectament, el creixement de l’economia, especialment a la ciutat de Barcelona.
El segon, el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Port de Barcelona, que té com a objectiu reduir de manera efectiva les emissions contaminants de l’activitat portuària mitjançant 25 accions desenvolupades en 53 actuacions. Bona part d’aquestes accions ja s’estan desenvolupant i es basen, en gran mesura, en la promoció del gas natural liquat (GNL) com a combustible alternatiu per a vaixells, maquinària de terminal i camions.
El Port Links, l’eina web per a construir i comparar on-line cadenes de transport per importar o exportar un contenidor entre qualsevol port del món i una localització europea a través de Barcelona, és el tercer projecte inclòs en el WPSP. Port Links integra l’oferta completa i actualitzada de serveis marítims i terrestres (tren i camió) del Port de Barcelona i ofereix informació sobre diversos indicadors associats a la cadena de transport construïda, una representació de la ruta en un mapa i inclou el model de càlcul d’emissions.