Ricoh Espanya i el CIM de la UPC inauguren un centre capdavanter en tecnologies d’impressió 3D a Barcelona

Ricoh Espanya, empresa líder en tecnologia i transformació digital, i el CIM de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), entitat que té com a missió generar i transferir coneixements d’enginyeria i gestió de la tecnologia a professionals i empreses, han inaugurat el RICOH ADDITIVE MANUFACTURING CENTRE, el primer centre d’impressió 3D i fabricació additiva de Ricoh a Espanya, ubicat a les instal·lacions del CIM de la UPC a Barcelona, que donarà servei al sector industrial a nivell internacional.

La posada en marxa del centre, en el qual Ricoh ha invertit prop d’un milió d’euros, és la culminació de l’acord signat entre ambdues entitats per impulsar la fabricació additiva en el sector industrial i facilitar la innovació i la transferència de coneixement en aquest àmbit .

La sinergia entre Ricoh i el CIM de la UPC permetrà oferir a empreses i professionals una gamma de serveis integrals d’impressió 3D que van des de la consultoria al disseny, passant per la fabricació i el post processat, i que tenen com a objectiu millorar els processos de fabricació i ampliar les possibilitats de la indústria.

Així doncs, Ricoh posa a disposició de les empreses la seva puntera tecnologia d’impressió 3D –oneguda en l’entorn industrial com “Fabricació Additiva” o la seva denominació en anglès “Additive Manufacturing”–, caracteritzada pel seu focus en R+D+I i en el desenvolupament de nous materials plàstics, el que permetrà disposar tant de prototips com de productes finals personalitzats.

D’aquesta manera, el nou centre reforça la competitivitat de la Indústria 4.0 a partir del desenvolupament de productes amb més valor afegit, i amb menors temps i costos de producció, ja que la tecnologia 3D fa possible la personalització massiva a cost competitiu de productes per la indústria, especialment en els sectors de l’automoció, l’aeroespacial i la biomèdica.

Ricoh ha triat el CIM de la UPC per ser un referent tecnològic en l’entorn industrial, amb especial èmfasi en les empreses manufactureres que desenvolupen el producte. Aquest institut tecnològic del grup UPC fa més de 20 anys que lidera el suport a la renovació tecnològica de la indústria catalana per millorar la seva competitivitat.

El RICOH ADDITIVE MANUFACTURING CENTRE, és el primer centre de la companyia al sud d’Europa amb capacitat per a implementar serveis integrals de fabricació avançada i prototipat integral, amb un enfocament especial en el desenvolupament de nous materials com són el Polipropilè (PP) i la poliamida 6 (PA6GB). De fet, el centre d’impressió 3D i fabricació avançada de Ricoh a Barcelona és el primer d’Espanya a oferir la impressió de peces directament en polipropilè mitjançant la tecnologia SLS (Sintetitzat Selectiu per Làser)

A més, és un centre proveïdor del Ricoh Rapid Fab, la xarxa de serveis de fabricació additiva que Ricoh té a nivell mundial, amb seus a Gran Bretanya i Japó.

L’obertura del RICOH ADDITIVE MANUFACTURING CENTRE es fa incorporant la tecnologia SLS d’impressió 3D més puntera, anomenada Powder Bed Fusion, que es basa en l’ús d’un làser i de polímers en pols per sinteritzar –fondre– peces capa per capa. Aquesta tecnologia l’aporta l’AM S5500P de Ricoh, la primera màquina d’una nova generació d’impressores 3D industrials, que ja està disponible al centre.

Fecha del Taller: