Mercè Conesa: “El Port de Barcelona activarà el màxim d’inversions per accelerar la recuperació”

El Port de Barcelona ha de ser un dels actors principals en l’agilitació de la recuperació, exercint de palanca per a la represa de l’activitat empresarial en els propers mesos. I per això, “activarem el màxim d’inversions per accelerar la recuperació, prioritzant-les tenint en compte els criteris d’eficiència i de rendiment social, ambiental i econòmic”, assegura la seva presidenta, Mercè Conesa.

El Pla de Xoc de Mesures Econòmiques que el Port de Barcelona ja està aplicant i amb el que es posaran a disposició del teixit empresarial 56 milions d’euros per aguantar el cop de la pandèmia “provocarà, sens dubte, una rebaixa en els ingressos que tindrem aquest any. Però aquestes mesures de xoc de cap manera no afectaran la previsió d’inversions feta per a aquest exercici”, explica Mercè Conesa.

Els ports són motors econòmics essencials i el Port de Barcelona té una capacitat notable per impulsar la generació de negoci en el seu hinterland. Al respecte, Mercè Conesa recorda que “els ports no hem de repartir dividends i l’estat financer del Port de Barcelona, a conseqüència de la bona feina que s’ha fet fins ara, és molt bo. Això ens permetrà posar en marxa el màxim d’inversions”.

“La greu crisi de l’any 2008 ens està servint de guia per estudiar mesures de futur”, afegeix la presidenta del Port de Barcelona i una d’aquestes mesures és donar un fort impuls a l’obra pública, afavorint així la contractació de personal en les empreses del sector.

De fet, el Pla d’Inversions del Port de Barcelona per a aquest any 2020 ja contemplava una despesa de 71 milions d’euros en obra pública −nous accessos ferroviaris, nova Terminal Intermodal Port de Barcelona, remodelació de l’edifici ASTA, ampliació del Moll Adossat, nou punt d’atracada per a serveis portuaris, entre d’altres−, una quantitat a la que s’han de sumar altres inversions fonamentals que l’Autoritat Portuària preveu realitzar, com la inversió en digitalització i ciberseguretat per valor d’un milió d’euros.

Aquest Pla d’Inversions 2020 és, sens dubte, una peça més del Pla de Recuperació ja anunciat pel Port de Barcelona i que serà consensuat amb la Comunitat Portuària. Els principals objectius d’aquest Pla de Recuperació van en la línia de recuperar tràfics, detectar noves oportunitats, impulsar la innovació i mirar cap al futur. És a dir, impulsar novament l’economia per afavorir el benestar de la societat.

El Pla de Recuperació endegat pel Port de Barcelona es basarà en els 3 principals eixos del nou Pla Estratègic 2021-2025 que s’està ultimant en aquests moments. “Perquè ens vam equivocar al considerar el risc de pandèmia com molt baix però no vam errar en l’estratègia que el Port de Barcelona ha de seguir per continuar sent un motor econòmic i palanca de creixement”, remarca Mercè Conesa. Aquests tres eixos són: reforçar el hinterland i l’exportació, cercant tràfics estratègics; reforçar els llaços amb Àsia per esdevenir gateway port; i desenvolupar una estratègia de nou sòl logístic.

Fecha del Taller: