El nou Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat, que ha celebrat avui la seva sessió constitutiva, ha rebut l’encàrrec d’identificar els projectes prioritaris que haurà d’executar l’Estat a Catalunya per tal de corregir el seu dèficit històric d’inversions, incloent-hi aquells que executarà directament l’administració catalana a través d’un sistema d’encomanes de gestió. La primera reunió del Comitè ha estat presidida per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i ha comptat amb l’assistència de les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Territori, Ester Capella, i dels secretaris i secretàries generals de tots els departaments.
En declaracions als mitjans de comunicació, la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha qualificat el recent creat Comitè Estratègic d’Inversions d’”instrument de planificació” que, per una banda, ha de “reforçar i acompanyar l’esforç inversor que el Govern català ve fent els darrers anys”; i, de l’altra, ha de “servir perdeixar enrere el dèficit en l’execució d’inversions de l’Estat a Catalunya que arrosseguem des de fa molt de temps”. La màxima responsable de les finances catalanes ha recordat que, entre els anys 2020 i 2023, la inversió de la Generalitat ha augmentat gairebé un 40%, i ha anunciat que es veurà incrementada un 10% en el Projecte de pressupostos per al 2024.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha posat l’èmfasi en la prioritat del Govern de la Generalitat de negociar, especialment amb l’estat espanyol, les inversions relacionades amb les infraestructures que han de servir per millorar la vida dels ciutadans. La consellera ha afirmat: “És evident que Catalunya ha de millorar en mobilitat, i d’aquí el traspàs que tenim pendent de Rodalies, però també hem de millorar amb la mobilitat rodada amb altres inversions que l’Estat té pendents a Catalunya i que farem el Govern de la Generalitat”. Vilagrà ha apuntat la decisió del govern català de fer un seguiment acurat dels acords que es tirin endavant amb l’Estat perquè es compleixin. “Si una cosa hem après en la negociació amb el govern de l’Estat és justament que hi ha d’haver uns acords on la lletra petita quedi clarament expressada i concretada perquè les paraules i les fulles se les endú el vent, però, els acords concrets, aquells que estan al sac i ben lligats són els que finalment s’acaben materialitzant”, ha reblat.
Finalment, la consellera de Territori, Ester Capella Farré, ha explicat que “posarem l’èmfasi en el dèficit d’inversió de l’estat, identificarem les inversions que s’haurien de materialitzar a través del mecanisme de les encomanes de gestió i establirem una metodologia per calcular els costos de gestió que comporta aquest mecanisme, tal com ja vam preveure amb l’Estat”
Comissió bilateral d’inversions Estat-Generalitat
Un cop identificades les obres estatals prioritàries per a la Generalitat, el Comitè les elevarà a una comissió bilateral d’inversions que es constituirà entre la Generalitat i l’Estat, per tal que aquest organisme en pugui dur a terme la planificació i el seguiment corresponent, tal i com es preveia als acords assolits en el marc de les darreres negociacions per a la formació del Govern a l’Estat espanyol. En paral·lel, el Comitè també farà una proposta de metodologia per calcular els costos de gestió associats al mecanisme de les encomanes de gestió a la Generalitat de Catalunya, tal i com també establien els acords.
El llistat d’inversions l’elaborarà un grup de treball tècnic del Comitè presidit per la directora general de Pressupostos i format per representants de la Intervenció General, d’Infraestructures.cat, de les direccions generals de Fons Europeus i de Coordinació Interdepartamental, i de les secretaries de Mobilitat i Infraestructures i d’Habitatge.
A més d’eradicar la persistent inexecució dels projectes pressupostats per l’Estat a Catalunya, l’objectiu del Govern és garantir que el pes de la inversió de l’Estat al territori català sigui proporcional al pes de l’economia catalana en el PIB estatal, en línia amb el que preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
Un Pla estratègic d’inversions a llarg termini de la Generalitat
A part d’aquest encàrrec de caràcter més urgent i a curt termini, en aquesta sessió constitutiva del Comitè també s’han iniciat els treballs per elaborar un Pla estratègic d’inversions de la Generalitat, que permetrà:
- Establir una planificació integral de les inversions de la Generalitat a llarg termini, que vagi més enllà dels plans d’inversió sectorial ja existents.
- Identificar i quantificar el cost de tots els projectes prioritaris per als departaments i les entitats del sector públic.
- Desenvolupar l’estratègia per aconseguir el finançament necessari per dur-les a terme, que tingui en compte tant el pressupost propi com altres possibles fonts de recursos, com ara els fons europeus
Amb aquest Pla es pretén reforçar l’aposta efectuada per la Generalitat els darrers anys per impulsar la inversió pública en infraestructures i equipaments. Així, entre l’any 2020 i el 2023, la despesa de capital pressupostada del sector públic de la Generalitat, excloent els fons Next Generation, ha augmentat un 39%.
Un instrument per guanyar eficàcia en la planificació d’inversions
El mes d’octubre passat, el Govern va aprovar la creació del Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de comptar amb un instrument de planificació integral i a llarg termini de la inversió pública que aglutini tots els projectes d’inversió de la Generalitat i les entitats del seu sector públic. El Comitè, que es reunirà dos cops l’any, reforça el compromís del Govern amb la transparència i la consecució efectiva de les inversions fonamentals i necessàries per al desenvolupament de Catalunya.
Aquesta iniciativa permetrà a l’Administració catalana guanyar eficàcia a l’hora d’executar les polítiques públiques, identificant les propostes que són prioritàries pel país i elaborant una estratègia conjunta de finançament. I fer-ho coordinadament per valorar d’una manera més integral l’impacte territorial de les inversions, identificar les oportunitats i incrementar el caràcter estratègic de les decisions, facilitant, a més, la transparència, a través d’un sistema d’informació en el qual es registraran les iniciatives d’inversió en totes les seves fases.