Casa Amèrica Catalunya, amb el suport del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha celebrat entre els dies 27 i 28 de novembre la tercera edició de les Jornades Noves Economies a l’Amèrica Llatina i el Carib, una trobada que té com a objectiu realitzar un diagnòstic sobre els models de gestió econòmica sostenible a la regió.
L’acte d’inauguració ha comptat amb la benvinguda de Francesc Montserrat, coordinador de programació de Casa Amèrica Catalunya. El panell de sessions ha comptat amb la participació de dos ponents de gran rellevància: Robson Dias da Silva, economista i professor de la Universitat Federal Rural de Rio de Janeiro (Brasil), qui ha parlat sobre les perspectives econòmiques de la regió, i Vanessa Pérez-Cirera, directora global d’economia del World Resources Institut (Mèxic), qui ha presentat les claus per a una economia sostenible.
Al final de la primera jornada, el públic assistent, amb moderadors, representants consulars llatinoamericans a Barcelona i representants de cambres de comerç llatinoamericanes a la ciutat comtal, han realitzat un diagnòstic general sobre Amèrica Llatina i el Carib, i sobre els models de gestió econòmica sostenible actuals.
Les Jornades sobre Noves Economies a l’Amèrica Llatina i Carib es van inaugurar el 2021 amb la voluntat de mostrar cada any experiències exemplars en el camp de la formació i la innovació, la sostenibilitat ambiental, el desenvolupament i la inclusió social. Aquests són els eixos que van guiar la primera, la segona i ara la tercera edició, que celebrem enguany per seguir generant debat al voltant del necessari canvi global cap a una economia verda.
Visita a les instal·lacions del DFactory Barcelona
Aquest dimarts 28 de novembre, el públic assistent ha tingut l’oportunitat de visitar les instal·lacions del DFactory Barcelona, l’ecosistema d’indústria 4.0 referent a nivell mundial impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Es tracta d’un edifici de 17.000 m2, que compta amb 2.000 tones d’acer i un total de 4 plantes amb espais oberts, diàfans i digitals on s’està gestant una nova forma de producció, més sostenible i eficient, optimitzant processos.
El hub tecnològic està format per 30 companyies i amb més de 500 treballadors, unes xifres que avalen el seu 80% d’ocupació. Les empreses que es troben en el hub tecnològic treballen en projectes innovadors relacionats amb la impressió 3D, robòtica, ciberseguretat, blockchain, intel·ligència artificial i la sensòrica. La gestió d’ aquest espai és singular, ja que es basa en la coordinació i cooperació entre multinacionals, empreses locals i startups, amb l’objectiu de desenvolupar projectes conjunts i crear nous models de negoci.
Amb l’impuls d’aquest ecosistema industrial, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona compleix la seva missió d’impulsar l’activitat econòmica i el desenvolupament industrial en proporcionar suport a les empreses en la seva transició cap a l’era digital.