La idea inicial va sorgir de voler aprofitar l’espai dels vaixells marítims que anaven o venien buits i exportar excedents del mercat occidental cap a països del tercer món, i importar productes solidaris d’aquests a casa nostra.
Així va ser com es van establir els fonaments del que és a dia d’avui la Fundació Logística Justa. Deu anys treballant per al desenvolupament econòmic de les comunitats més desfavorides a través de la importació i l’exportació. L’objectiu principal és millorar els processos per garantir la seguretat i l’eficiència en les operacions relacionades amb el transport entre països en vies de desenvolupament i països desenvolupats.
Una dècada apoderant a comunitats menys afavorides a través del Comerç Just i la Cooperació Internacional.
Fundació Logística Justa treballa en diverses línies.
Consum Responsable
En aquesta àrea, la fundació treballa per al desenvolupament econòmic de comunitats de països desfavorits mitjançant la importació de productes artesanals de cooperatives situades a Bangladesh, Índia, Cambodja, Senegal, Rwanda, Perú, Guatemala, Colòmbia, Sud-àfrica, Nepal. També promou productes i serveis de Centres Especials de Treball per a la millora de vida de col·lectius en risc d’exclusió social i la producció de material sostenible a nivell mediambiental.
Logística Justa promou la comercialització d’aquests productes a través d’una estreta relació entre productor i consumidor, aconseguint articles únics i plens de personalitat. Des de la fundació expliquen que “la comercialització dels nostres productes de Comerç Just, Economia Social i de Comerç Sostenible és possible gràcies a la confiança i col·laboració d’empreses, organitzacions i administracions públiques que acudeixen a nosaltres a la recerca d’un regal corporatiu o gadget amb consciència social i que marqui la diferència”. Entre els principals col·laboradors de Logística Justa en aquesta àrea es troben l’Ajuntament de Barcelona, Abertis, Acció Contra la Fam, APB, ONCE, Chupa Chupa, DAMM, Everis, Caixabank, Repsol, Deloitte, Saba o Prosegur, entre d’altres.
Logística solidària
En aquesta àrea la fundació se centra en la gestió i l’assessorament logístic a ONG i entitats de cooperació internacional per a l’enviament de material de cooperació i d’ajuda humanitària. Els països en què operen solen ser destinacions complexes i amb certes dificultats que requereixen una atenció especial. La fundació acompanya i vetlla a cada enviament per a l’arribada al seu destí.
En l’últim any, la fundació ha enviat camions de bombers al Perú, Haití i Equador, ambulàncies i equips mèdics a Nicaragua, Gàmbia, Camerun i El Salvador, material escolar a Burkina Faso i Senegal i contenidors amb material humanitari a múltiples destinacions.
Projectes socials
En aquesta àrea, Logística Justa es dedica al desenvolupament de projectes de cooperació internacional que permetin la millora de condicions de vida de les poblacions en situació de major desigualtat, tant en col·laboració amb altres ONG com amb projectes propis.
Un dels projectes de major importància i que es desenvolupa des de fa 8 anys és el projecte enLíbrate, en què s’han aconseguit enviar més de 100.000 llibres a països d’Àfrica i Amèrica Llatina amb l’objectiu de fomentar la passió per la lectura.
Actualment, la Fundació Logística Justa és un referent en el suport logístic de cooperació internacional i sens dubte s’ha convertit en una activa promotora de la Responsabilitat Social Corporativa, ja imprescindible en tota activitat empresarial.
Fundació Logística Justa