El Port de Barcelona viatjarà a Tailàndia del 22 al 28 d’octubre per reforçar els vincles comercials

Entre els dies 22 i 28 d’octubre, el Port de Barcelona liderarà la missió empresarial a Tailàndia que es desenvoluparà a la seva capital, Bangkok, i que inclourà una visita al port de Laem Chabang, el més important del país i un dels que més contenidors mouen a tot el món. La delegació catalana estarà presidida pel president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i comptarà amb la presència de representants del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Després de tres anys, el Port de Barcelona reprèn les seves missions empresarials in situ un cop la pandèmia de Covid està controlada arreu. Aquest viatge, de caràcter multisectorial –participen empreses importadores i exportadores, així com del sector logístic i portuari–, té l’objectiu de reforçar els vincles empresarials i institucionals entre el país seleccionat i Catalunya. Enguany, Tailàndia és el destí escollit per generar oportunitats de negoci, contribuint a la internacionalització de les empreses i a la promoció de la comunitat logística de Barcelona.

Un dels punts forts de les missions empresarials del Port de Barcelona són els contactes comercials que les empreses participants poden fer en destí per generar noves oportunitats de negoci. Així, amb el suport de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Bangkok, s’oferirà la possibilitat d’organitzar agendes de contactes personalitzades amb empresaris tailandesos.

En la presentació de la Missió, celebrada avui al SIL, Damià Calvet ha explicat que “alguns dels principals objectius d’aquest viatge són potenciar els intercanvis comercials entre Tailàndia i el Port de Barcelona, donar a conèixer els serveis que ofereix la infraestructura i la seva Comunitat Portuària, així com introduir i consolidar les empreses importadores i exportadores catalanes dins del mercat de l’ASEAN”.

“En moments com l’actual, en els que s’ha demostrat que la logística és clau per garantir el dia a dia de les persones, és més important que mai establir relacions entre els orígens i els destins de les cadenes de subministrament per apropar-los al màxim. El coneixement mutu permet fer front de forma més àgil i segura a les diferents disrupcions que puguin sorgir en un escenari global incert. I no hi ha dubte que accions com aquestes missions empresarials contribueixen a aprofundir en aquest coneixement”, ha remarcat el president del Port de Barcelona.

Tailàndia, una economia atractiva

L’elecció d’aquest país de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) com a destí de la Missió Empresarial respon al seu potencial per a establir aliances comercials i com a soci comercial del Port. Tailàndia és un dels 10 països emergents més atractius per a la inversió estrangera amb un clima de negoci més satisfactori i té una localització geogràfica estratègica, servint com a plataforma d’accés a altres mercats asiàtics. En aquest sentit, la seva pertinença a l’ASEAN facilita les relacions amb un mercat de grans dimensions, sent el segon país per rang de PIB d’aquesta associació, darrere d’Indonèsia.

Per altra banda, Tailàndia és una de les economies del món més dependents de les exportacions (equivalent al 66% del PIB) i té una indústria automobilística molt important, amb bones perspectives de demanda d’equipaments i serveis per als sectors d’energies renovables i transports (equips portuaris i aeroportuaris, material rodant i elements de senyalització). Alguns dels principals sectors d’oportunitat d’aquest mercat són l’alimentació; l’agroindústria; l’equipament mèdic; l’automoció; turisme i serveis; energia; medi ambient i infraestructures de transport.

En aquest sentit, el Port de Barcelona és el primer port del sistema portuari en tràfics amb Tailàndia i Catalunya és la primera comunitat autònoma en intercanvis comercials amb aquest país asiàtic. Pel que fa al tràfic de mercaderies entre Barcelona i Tailàndia, l’any 2021, va ser de 256 mil tones, el que suposa un creixement del 9,3% respecte l’any 2019. En el cas dels TEU, la xifra augmenta als 22.558, un 16% més respecte l’any 2019.

Webinars previs

“Dintre de les accions de promoció de la Missió que el Port de Barcelona té previst realitzar en els propers mesos, destaquen dos webinars online que se celebraran els dies 7 de juny i 6 de setembre sobre les oportunitats de negoci per a les empreses i com fer negocis a Tailàndia”, ha explicat Manuel Galán, cap de Relacions Externes del Port de Barcelona.

I el dimecres, 22 de juny, està prevista la celebració d’una trobada empresarial en què els ambaixadors de Filipines, Malàisia, Vietnam, Indonèsia i Tailàndia aportaran informació d’utilitat per fer negocis en els seus respectius països. Aquesta jornada presencial està organitzada en col·laboració amb la Asociación Empresarial España Asean (ASEMPEA) amb la finalitat de promoure les relacions econòmiques i comercials amb els seus països membres.

Nova representant per a l’ASEAN

En el marc de la presentació de la Missió Empresarial a Tailàndia, s’ha formalitzat la signatura del contracte de la nova representant del Port de Barcelona per als països de l’ASEAN, Luz Pérez, de l’empresa Flow Consulting 2018. Amb aquesta incorporació, el Port de Barcelona potenciarà les accions a desenvolupar en aquests mercats asiàtics, marcats com una de les zones d’especial interès dintre del seu IV Pla Estratègic. La nova representació del Port de Barcelona a l’ASEAN està ubicada a Vietnam. Luz Pérez col·labora amb el Port de Barcelona des de l’any 2018, quan es va celebrar la Missió Empresarial a Vietnam.

Per a més informació sobre la Missió Empresarial i els webinars:

https://www.portdebarcelona.cat/es/web/comunitat-portuaria/missio-2022-tailandia

 

 

Fecha del Taller: