El Port de Barcelona incrementa el tràfic de mercaderies un 11% fins al juliol

El tràfic de mercaderies registrat al Port de Barcelona entre els mesos de gener i juliol ha crescut un 11% respecte al mateix període de 2021. En total, s’han mogut 42,7 milions de tones durant els primers set mesos de l’any. Aquesta dada, 2,1 milions superior a la de 2019, suposa un nou rècord històric, consolidant la recuperació de l’activitat portuària i, per tant, de l’economia del hinterland registrada durant tota la primera meitat de 2022.

El tràfic de contenidors va superar els 2,1 milions de TEU, un 0,9% més que l’any 2021. En aquesta línia, els contenidors d’importació plens mantenen la tendència positiva, amb un creixement del 8,3% gràcies en part a l’important augment que han experimentat els intercanvis amb els ports de Corea del Sud i Japó, que han crescut un 57% i un 35% respectivament. Precisament, aquests dos països van ser el destí de les dues darreres missions empresarials organitzades pel Port de Barcelona els anys 2020 i 2021. Per la seva banda, els contenidors d’exportació registren una caiguda interanual del 5,7% però mantenen la tendència a l’alça iniciada al mes de juny després de diversos mesos de caigudes, especialment marcades a principis d’any.

Un altre dels motors de creixement de l’activitat del Port de Barcelona aquests primers set mesos de 2022 han estat els líquids a granel, que han sumat fins al juliol prop de 9,5 milions de tones, un 42,4% més que el 2021. Aquest augment s’ha produït en gairebé tots els segments però especialment en el gas natural i la benzina, incrementant-se en un 83,4% i un 139,7%, respectivament. Els sòlids a granel, en canvi, han sumat prop de 2,6 milions de tones, experimentant un descens del 5,3% en el seu conjunt, malgrat l’augment substancial del tràfic de potasses, un 111,7% més que l’any passat.

Pel que fa a les unitats de transport intermodal (UTI), el creixement ha estat del 10,8% i sumen un total de 254.256 UTI mogudes en els set primers mesos de l’exercici, impulsades per les línies de cabotatge amb les illes, que han crescut prop d’un 20%.

Tràfic de passatgers

El nombre de passatgers que han passat pel Port de Barcelona en el període gener-juliol segueix a l’alça després de la caiguda provocada per la pandèmia i augmenten fins als 1,8 milions. El creixement es deu principalment a la recuperació de l’activitat en el sector dels creuers, que l’estiu de 2021 van reprendre les rutes però amb un nombre de passatgers encara mínim.

El total de creueristes que han passat per Barcelona els set primers mesos de l’any ha superat per poc el milió. En aquest sentit, destaca l’important augment del nombre de creueristes que tenen Barcelona com a port base, que representen gairebé el 60% del total i ja superen amb escreix els que només hi fan escala.

En el cas dels ferris de línia regular, aquest any s’ha duplicat el nombre de passatgers respecte a 2021, fins arribar a les 793.262 persones.

Fecha del Taller: