El Port de Barcelona estreny els lligams amb el Port de Montreal

La delegació del Port de Barcelona i i de la Generalitat de Catalunya que està visitant aquesta setmana diferents indrets del Canadà, es va desplaçar ahir a Montreal, on van desenvolupar una intensa agenda en aquest port del Quebec i en el seu centre punter en intel.ligencia artificial.

La delegació del Port de Barcelona està formada pel seu president, Lluís Salvadó; la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos; la directora de Comunicació, Núria Burguera, el cap del Gabinet de Presidència, Agustí Filomeno, i el director de World Trade Center Barcelona, Carles Anglada. La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno; la responsable de la zona centre de Ports, Esther Blanco; el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela; la directora de BlueNetCat, Lourdes Reig; i el director de desenvolupament, Pablo Bou.

Els representants catalans van desplaçar-se el Port de Montreal, on va celebrar una reunió de treball amb el vicepresident del Port de Montreal, Alain Bérard, el director de sostenibilitat, Simon Savard i el responsable d’economia blava, Guillaume Brossard . En la reunió van compartir els reptes que ambdós ports tenen en matèria de sostenibilitat i d’innovació i van fer un repàs dels projectes que tenen en marxa en l’actualitat.

Els ports de Barcelona i Montreal són membres de chainPORT, la xarxa internacional de ports amb l’objectiu comú d’advocar per un model portuari intel·ligent, innovador i sostenible, fet que els ha permés col.laborar en innovació tecnològica i bones pràctiques. Els responsables del port americà van centrar la seva explicació en els projectes de corredors verds i de sostenibilitat.

El Port de Montréal és un dels més importants de Nord-Amèrica ja que per la seva situació geogràfica dona servei a tot el Canadà, especialment el Quebec i l’àrea de Toronto, així com Xicago i el midwest dels Estats Units. Situat al riu Sant Llorenç, està en aquests moments en un procés d’ampliació de la seva capacitat i està portant a terme nombrosos projectes de transició energètica i d’implantació d’energies renovables amb l’objectiu de ser un port neutre en carboni el 2035. Destaca la posada en servei de 42 OPS (onshore power supply) per a vaixells de mida petita i el desenvolupament de greens corridors al Quebec, la regió del riu Sant Llorenç i als Estats Units.

Després de la reunió, la delegació catalana va fer una visita al Port de Montreal, tant el port comercial com el Grand Quay (port ciutadà), on van poder comprovar de primera mà l’aposta d’aquesta infraestructura clau per l’economia canadenca d’obrir els seus espais als ciutadans. Finalment, van fer una interessant visita al seu Port Center, on s’explica d’una manera molt pedagògica la tasca del port i els seus objectius.

MILA, centre punter en Intel.ligència Artificial

Al matí, la delegació del Port i de la Generalitat van visitar el Centre de Recerca en Intel·ligència Artificial (IA) de Montreal, MILA, que té l’objectiu de fer de pont entre les necessitats de la indústria en IA i el món acadèmic. Aquesta institució està formada per 140 experts i 120 professors de primer nivell en IA, machine learning i deep learning, 1.300 persones dedicades a la recerca i 110 espònsors industrials (com són Google, Meta, IBM, Samsung, Nasdaq, Facebook, Microsoft, … ), molts dels quals tenen el seu departament d’IA en aquest centre.

MILA, que compta amb el suport financer dels governs canadenc i quebequès, s’ha convertit en una eina imprescindible per al desenvolupament de l’IA: la unió del món acadèmic i industrial facilita el desenvolupament de projectes de primer nivell aplicables a les necessitats de sectors tan variats com són l’enginyeria, la medicina, l’agricultura, la meteorologia o la logística.

Fecha del Taller: