Catalunya es converteix en la primera destinació turística integral a nivell mundial en aconseguir la certificació Biosphere

Catalunya s’ha convertit en la primera destinació integral a nivell mundial en rebre la certificació BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), membre de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i adscrit al Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC).

Tal com es descriu al Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2012-2016, Catalunya impulsa un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible.

Segons Luigi Cabrini, president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), “les destinacions juguen un rol fonamental en el desenvolupament del turisme sostenible ja que hi ha accions que només una destinació pot emprendre. És una destinació la que ha de motivar els diferents actors del sector públic i privat cap el camí de la sostenibilitat. Catalunya històricament ha treballat molt pel turisme sostenible i és un orgull per nosaltres que una destinació tan reconeguda internacionalment rebi aquesta certificació ja que nosaltres també en sortim reforçats”.

El president de l’ITR, Tomás Azcárate, ha volgut emfatitzar que la certificació Biosphere és un instrument d’anàlisi de la sostenibilitat i que Catalunya destaca de forma molt positiva especialment en tres eixos: “el compromís de tots els departaments de la Generalitat en la sostenibilitat; el compromís adquirit també pel sector privat envers aquest model de turisme sostenible; i la informació que rep el turista sobre sostenibilitat quan arriba a Catalunya”.

Catalunya, amb 31 milions de turistes anuals, es converteix així en la primera gran destinació turística integral que, més enllà de ciutats o destinacions més concretes, assoleix aquesta certificació transversal que garanteix al viatger gaudir d’una experiència sostenible, protegint la cultura, millorant l’economia local i disminuint l’impacte en el medi ambient.

La certificació Biosphère és un segell que acredita la responsabilitat de les destinacions turístiques que atorga l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), membre de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i adscrit al GSTC, després de dur a terme un procés de definició, validació, auditoria i certificació.

Des de Catalunya, per tal d’aconseguir la certificació BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM, s’han destacat aspectes del país que ja s’estaven treballant dintre del Pla Estratègic 2012-2016 i que eren requisits o necessitats que tota destinació necessita per obtenir aquest segell. Entre elles, la conscienciació sobre l’ús racional de l’aigua; la consciència per l’estalvi energètic; les polítiques de compensació de les petges de CO2; o la sostenibilitat social, que aposta per un turisme integralment accessible.
El Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona ha acollit el lliurament de la certificació en un acte en què han participat el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; Luigi Cabrini, president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC); i el president de l’Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate.

Fecha del Taller: