BUSUP, una de les 10 empreses més disruptives de Catalunya, segons ACCIÓ

ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball- ha reconegut aquest dijous les 10 empreses més disruptives de Catalunya el 2023. Es tracta d’AldoraTech, Aortyx, Avinent, BUSUP, Concentrol, Jolt, MiMark Diagnostics, Mitiga Solutions, Roka Furadada i Sener, que han rebut el distintiu de ‘Catalonia Exponential Leaders’, que les reconeix com a referents en l’àmbit de la innovació disruptiva.

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha donat a conèixer les empreses que han rebut el reconeixement de l’agència en el marc de l’Exponential Day que organitza ACCIÓ anualment. Enguany, la cinquena edició de l’acte ha reunit 600 empresaris i empresàries a l’auditori AXA de Barcelona.

Innovació disruptiva amb impacte positiu

Les startups i empreses consolidades guardonades s’especialitzen en sectors i àmbits com la salut i les ciències de la vida; la mobilitat, l’energia o la química sostenible. Són empreses que han aplicat la innovació en els seus models de negoci i han introduït tecnologies disruptives com ara la intel·ligència artificial, la gestió de dades massives (big data), la fabricació 3D o la biotecnologia avançada, entre d’altres. A banda, el reconeixement també ha considerat la capacitat d’aquestes empreses de generar un impacte positiu en la societat més enllà dels seus negocis, seva proposta de valor diferencial, la seva cultura empresarial i les seves possibilitats de creixement exponencial.

Les 10 empreses més disruptives de Catalunya d’aquest 2023 segons ACCIÓ són:

  • AldoraTech: la startup ha creat un servei de transport mitjançant drons de fabricació pròpia en 3D i materials compostos, amb l’objectiu de proveir transport urgent de productes essencials promovent l’accessibilitat indiferentment de la zona geogràfica.
  • Aortyx: startup sorgida de l’IQS i l’Hospital Clínic en l’àmbit de la medicina cardiovascular. Ha desenvolupat i patentat tecnologies avançades per a tractaments mínimament invasius de les malalties aòrtiques, restaurant la biomecànica natural de l’aorta.
  • Avinent: la companyia aposta per la digitalització com a mètode de producció en l’àmbit de les solucions mèdiques personalitzades. La seva nova aposta Inmoovs gira al voltant dels tractaments podològics, amb l’aplicació d’una tecnologia que escaneja la petjada i dissenya plantilles amb impressió 3D.
  • BUSUP: l’empresa ha desenvolupat un programari per optimitzar el transport corporatiu, facilitar els viatges als treballadors i contribuir a la mobilitat sostenible, tot apostant per l’eficiència i l’optimització de rutes.
  • Concentrol: l’empresa química ofereix una solució intel·ligent que, mitjançant l’IoT, dona assistència als seus clients en temps real per fer un ús més eficient de les seves solucions i reduir la petjada de carboni.
  • Jolt Solutions: empresa sorgida de l’ICIQ que se centra en oferir solucions per a la indústria de l’hidrogen verd i s’enfoca a la fabricació d’elèctrodes industrials per a electrolitzadors de l’aigua per aconseguir una producció eficient d’aquest combustible net.
  • MiMark Diagnostics: la startup, que va sorgir de l’Hospital Vall d’Hebron, s’especialitza en el diagnòstic ginecològic i està desenvolupat un test de diagnòstic in vitro basat en un algoritme que analitza biomarcadors específics presents en els fluids ginecològics per al diagnòstic mínimament invasiu del càncer d’endometri.
  • Mitiga Solutions: l’empresa emergent que ha sorgit del Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), ofereix solucions que permeten a les empreses gestionar els riscos de catàstrofes naturals relacionades amb el canvi climàtic mitjançant la ciència, models d’IA basats en prediccions físiques i la supercomputació.
  • Roka Furadada: la startup desenvolupa i comercialitza una nova generació de productes fotosensibles intel·ligents que protegeixen de la radiació solar, de manera més eficient i sense toxicitat per als humans ni el medi ambient.
  • Sener: la companyia, que destaca pel seu ADN innovador, ofereix una solució complementària als sistemes de gestió centralitzada per operar, de manera autònoma i mitjançant IA, els sistemes de climatització en diferents espais com fàbriques, aeroports o centres comercials.

Exponential Day #5. IA: evolució, disrupció o revolució?

Al llarg de la cinquena edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ s’han organitzat diferents sessions per analitzar els avantatges i els reptes que planteja la intel·ligència artificial per a les empreses i la societat. A més, l’acte ha comptat amb un espai de networking entre les empreses assistents i també ha servit per donar a conèixer de primera mà exemples reals d’aplicació d’IA generativa catalans, de la mà de les startups M47Labs, Omnios, Sintetic.ai i Vidext, que han fet demostracions en directe de les seves solucions.

L’esdeveniment ha comptat amb una ponència de Chema Alonso, Chief Digital Officer a Telefónica, que ha analitzat l’impacte de la intel·ligència artificial i la disrupció que ja està suposant en el present i la que representarà en el futur. A més, també hi ha intervingut John Elkington, reconegut expert internacional en responsabilitat corporativa i sostenibilitat, fundador de Volans i assessor d’empreses multinacionals en l’àmbit de les noves tecnologies i la sostenibilitat, que s’ha centrat en el lligam entre la IA i reptes com el canvi climàtic. Finalment, l’acte conclourà aquesta tarda amb l’organització de visites a les seus de tres empreses que ja estan aplicant tecnologies disruptives com la IA en els seus negocis i que en edicions anteriors van ser reconegudes també com a Catalonia Exponential Leaders: BMAT Music Innovators, Flax&Kale i Qilimanjaro.

Fecha del Taller: