BCL presenta noves activitats i estudis a la seva Assemblea general

Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL) va celebrar el dilluns 6 de maig la seva Assemblea General en què es van tractar i exposar diversos temes. L’Assemblea va estar presidida per Pere Navarro, president de BCL i Delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que va estar acompanyat pels vicepresidents de BCL: Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, i Pau Solanillas, comissionat de promoció de ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, així com del director general de BCL, Santiago Bassols.

Es va fer un repàs de les diferents accions i activitats que duen a terme les 10 comissions de treball de BCL: verticals (3), transversals (4), de promoció i desenvolupament (2) i estratègica (1).

Gestió d’infraestructures i serveis de transport. Aquesta comissió està fent un estudi sobre multimodalitat i també està en procés d’actualitzar el Quadern d’Infraestructures que va elaborar el 2022.

Dinamització de la Càrrega Aèria i Seguretat Logística. Aquestes dues comissions han organitzat diverses jornades presencials i webinars i, durant el tercer i el quart trimestre, també durà a terme altres sessions.

Formació i ocupació. Aquesta comissió focalitza el seu treball en incrementar el nombre d’actors que formen part de la Taula de Formació i Ocupació en Logística, integrant-hi centres d’FP, empreses tractores de la cadena logística i centres universitaris. Així mateix, també treballa per projectar aquesta taula cap a l’exterior.

Logistics Innovation Hub. Aquesta comissió va organitzar una jornada específica al mes d’abril i també ha participat en altres sessions organitzades per altres entitats.

ODS. Aquesta comissió està treballant en la creació d’una base de fitxes de “bones pràctiques” en ODS de les empreses i entitats associades, així com d‟altres organitzacions del sector de la logística.

OTC Logistics Green Deal. Un cop engegada l’oficina física a l’edifici del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’OTC ha dut a terme diverses activitats (reunions de la Comissió, tallers i publicació d’un Dossier OTC-LGD BCL), així com altres accions com, per exemple, contactar amb els primers polígons industrials a Catalunya, reunir-se amb altres OTC aprovades a Catalunya i amb empreses vinculades al sector de les energies renovables. Així mateix, l’OTC-LGD BCL ha signat un conveni de col·laboració amb OTC Cantabria.

Promoció Econòmica i Sòl Logístic. Aquestes dues comissions van presentar el desembre del 2023 una sèrie d’al·legacions al Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), i també s’ha reunit diverses vegades per continuar analitzant com solucionar la necessitat de sòl logístic.

Estratègica. Aquesta Comissió és de creació recent i està formada per representants de diferents empreses i entitats associades a BCL.

A més de les comissions esmentades, BCL compta amb l’International Economic Forum in Logistics (IEFL), Think Tank creat entre IESE i BCL per al desenvolupament de reflexions estratègiques a llarg termini sobre el sector de la logística.

L’IEFL ha creat al seu si un Consell Estratègic, que funciona com a instrument essencial en la identificació de les principals tendències socioeconòmiques, i que està format per directors de logística dels principals sectors industrials i de distribució a nivell nacional i internacional, professors de l’IESE i membres de l’IEFL. Els temes prioritaris que abordarà aquest Consell Estratègic són: les disrupcions a la cadena de subministrament, la Intel·ligència Artificial, la sostenibilitat i la gestió del talent.

Finalment, durant l’Assemblea també es va informar de la proposta de realitzar nous estudis, entre els quals destaca l’elaboració de l'”Agenda 2030: informe sobre l’estat de la logística a Catalunya” o un cens de polígons i naus obsoletes a la província de Barcelona.

Els objectius de Barcelona-Catalunya Centre Logístic són aconseguir una millora competitiva del sistema logístic a Catalunya i el progrés d’un sistema logístic equilibrat entre el desenvolupament econòmic, l’ambiental i el social.

Per això, BCL dóna suport a la implantació de nous models productius a Catalunya, especialment aquells relacionats amb la Indústria 4.0, a més de facilitar models d’inversió publicoprivats que estiguin orientats a la creació de nous llocs de treball en condicions socialment sostenibles.

Fecha del Taller: