La sala de premsa Josefina Castellví de la seu Institucional del Port de Tarragona ha estat escenari avui de la presentació del projecte Blue Innovation Hub. El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, ha estat el primer en el torn de paraula destacant que “l’economia blava té com a objectiu promoure un desenvolupament social i econòmic sostenible a través de la gestió responsable dels recursos marins i costaners”. Garreta també ha explicat que “l’economia blava és una oportunitat per a la creació de valor afegit a través de la innovació i la sostenibilitat, i té un paper clau en el futur del port i del territori.”
Per la seva part, Marc Roca, gerent d’APPORTT, remarcava com la col·laboració públic-privada i la comunitat portuària han estat claus per al desenvolupament d’aquest projecta. En aquest sentit, s’ha destacat la importància d’APPORTT, que està ampliant les seves àrees de col·laboració amb les empreses del Port de Tarragona. Roca destacava com “a través de la promoció, la innovació, l’energia i els serveis a les empreses, APPORTT està impulsant projectes empresarials locals i l’atracció d’empreses.”
Per últim Marc Arza, soci de StartSud Studio, ha subratllat la importància del Blue Innovation Hub, “aquest projecte té com a objectiu impulsar projectes empresarials locals i l’atracció d’empreses de fora”. Arza, a més, ha presentat els projectes que ja estan en marxa, com son Blue Port Leaders i Detectics.
Blue Innovation Hub
El projecte de Blue Innovation Hub busca afavorir un entorn propici per a la generació i la implementació d’iniciatives innovadores, la creació d’un ecosistema empresarial sòlid i l’impuls al desenvolupament regional.
Entre els objectius més concrets del projecte hi ha la creació d’startups vinculades a l’economia blava, l’atracció i acceleració d’startups del sector, l’emprenedoria corporativa, la continuïtat del projecte Som-Innport i la generació i dinamització d’aquest ecosistema.
Aquest desenvolupament de programes intensius de creixement per a empreses emergents vinculades a l’economia blava anirà de la mà de convocatòries semestrals incorporant mentoratge, espais de treball, formació especialitzada, suport en el desenvolupament de pilots i models de negoci sostenibles i accés a xarxes d’inversors.
Tot i que el projecte està enfocat a al creació d’empreses, també tindrà una vessant de corporate venturing (combinació dels avantatges d’una gran empresa, amb la innovació i la motivació d’una startup). Es tracta d’una proposta orientada a empreses consolidades de l’ecosistema portuari i d’economia blava per al desenvolupament de nous projectes, productes i serveis. La metodologia startup permet testar i validar idees amb menys inversió, menys temps i menys risc
Transició energètica al Port
Una línia estratègica del Port de Tarragona ha estat capitanejar i adoptar un rol impulsor i socialitzador en la implantació de noves energies renovables. Aquest lideratge és resultat del compromís, la voluntat i la responsabilitat de les institucions públiques, i de la voluntat de que el Port i el Camp de Tarragona esdevenir centre per a la transició energètica i la descarbonització de Catalunya.
L’Autoritat Portuària de Tarragona ha impulsat diferents projectes en aquest sentit com la creació d’un pol transversal i interdisciplinari per al foment de l’Hidrogen Verd i les energies renovables acollint la seu nacional de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i la seu territorial de l’Energètica de Catalunya, juntament amb APPORTT, l’associació d’empreses de la comunitat portuària.
En aquest sentit, Port Tarragona també està impulsant l’increment dels punts de generació d’energia fotovoltaica, la descarbonització de l’activitat portuària amb l’electrificació de molls i la reducció d’emissions de l’activitat de creuers.
L’Economia Blava
L’economia blava és aquella que engloba les activitats econòmiques relacionades amb els mars i els oceans i els mars, que són compatibles amb la preservació dels ecosistemes marins i que promouen un desenvolupament social i econòmic sostenible. Aquest desenvolupament s’aconsegueix a partir d’activitats econòmiques vinculades als camps aquàtics que són compatibles amb la preservació dels ecosistemes marins i que promouen un desenvolupament social i econòmic sostenible.
Els sectors que contribueixen a l’Economia Blava són: l’energia blava, que consisteix en una font d’energia renovable i constant amb un baix impacte ecològic; els recursos minerals marins, d’on s’extreuen els hidrocarburs per explotar l’obtenció de petroli i gas natural; l’aqüicultura, que es defineix com una activitat dirigida a produir i fer créixer els organismes aquàtics en el seu medi; el turisme, tant el costaner com el creuer; i la biotecnologia blava, encarregada d’explorar i explotar els diversos organismes aquàtics per desenvolupar nous productes.