El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya promou la formació adreçada, prioritàriament, a persones treballadores en actiu, amb l’objectiu de millorar la productivitat i competitivitat de les empreses i atendre les necessitats d’adaptació als canvis en el sistema productiu i les possibilitats de promoció professional.
Com a novetat, aquest 2023 el Consorci ha impulsat dos nous programes: el Conforcat A MIDA, adreçat a donar resposta directa a les necessitats formatives de les empreses, i el PROJECTA’T, que fomenta actuacions d’orientació i prospecció adreçades a persones treballadores ocupades i empreses, per tal d’acompanyar-les en el seu procés d’adaptació envers els canvis dels sectors productius.
El Projecta’t en l’àmbit de la logística
El Consorci considera l’orientació un instrument bàsic per l’adquisició d’eines i recursos per a la presa de decisions i per desplegar el talent de les persones.
El programa Projecta’t, a més de les accions d’orientació professional, duu a terme accions de prospecció amb dues finalitats: per una banda, donar a conèixer els serveis inclosos en el sistema de formació i qualificació professional al teixit productiu; per l’altra, copsar les necessitats, demandes i reptes dels diferents sectors i nodrir així les actuacions d’orientació.
Al llarg de l’any 2023, s’han desenvolupat 30 unitats d’orientació de sectors vinculats amb la logística, que es tradueixen en 2.400 persones orientades i 344 empreses participants en actuacions de prospecció, a través de les quals s’ha pogut recollir de primera mà les necessitats de pimes i micropimes. L’import subvencionat per a aquestes actuacions ha estat de 3.000.000 euros.
La previsió per al 2024 és la posada en marxa de 34 unitats d’orientació emmarcades en sectors vinculats a la logística, que equivaldran a 2.720 persones orientades previstes. El pressupost total adreçat a l’àmbit de la logística en aquesta convocatòria ha estat de 3.400.000 euros. Destaquem, per tant, un increment en l’interès en l’orientació d’aquests sectors professionals.
En el següent enllaç trobareu informació dels punts d’orientació habilitats: Cercador punts d‘orientació.
Especialitats formatives durant el 2023
Al llarg de l’any 2023 van desenvolupar-se 4 convocatòries de subvenció adreçades a la formació de persones treballadores, formant a més de 6.500 persones en especialitats formatives relacionades amb la logística, i executant un import de més d’1.300.000 euros.
Durant el 2023 van executar-se un total de 28 especialitats amb vinculació al sector de la logística, de les quals les més demandades van ser les següents:
- Operació de carretons Norma UNE 58451
- Operació de carretons Norma Renovació UNE 58451
- Logística integral
- Transpalet : Elèctrica o Apilador, Manual i de Conductor a bord
- Prevenció d’accidents en la conducció de carretons elevadors
En relació amb les persones que han participat en els programes de formació executats el 2023 amb vinculació amb la logística, destaquem les següents dades.
- El 77,9% de les persones participants són homes, el 22% són dones i el 0,1% són persones no binàries.
- El nivell d’estudis majoritari, amb molta diferència, és el de persones que s’han format només fins al graduat escolar o el títol d’ESO (43%), seguit de les persones amb batxillerat (16%) i les persones que no declaren tenir titulació (16%).
- Els grups d’edat més formats són les persones d’entre 45 i 54 anys (27%), les de 35 a 44 anys (26%), i les de 26 a 34 anys (20%).
- La major part de la formació s’ha desenvolupat en modalitat presencial (87%), mentre que només el 8% s’ha dut a terme en modalitat teleformació i el 4% en modalitat presencial en aula virtual.
- Les comarques amb més formació d’aquestes especialitats han estat el Barcelonès (19,7%), el Vallès Oriental (9,3%), el Baix Llobregat (8,5%), el Vallès Occidental (7,0%), el Segrià (6,6%) i el Tarragonès (6,5%).
Especialitats formatives – Previsió 2024
La previsió per al 2024, en matèria de logística es preveu formar a gairebé 10.000 persones participants. L’import atorgat per aquestes especialitats formatives, actualment en execució, ha estat de més de 3.400.000 euros. En aquestes convocatòries s’han sol·licitat fins a 110 especialitats formatives diferents vinculades al sector de la logística.
El programa Conforcat A MIDA aglutina bona part de la formació relacionada amb la logística prevista aquest any 2024, amb un import de més de 2.200.000 euros i suposa una previsió de més de 4.500 persones formades (46,1% de totes les persones participants previstes en aquest àmbit professional).
Destaquem, per tant, l’increment en la demanda de formació amb vinculació a l’àmbit de la logística per part de les entitats formatives que col·laboren en els diversos programes de formació del Consorci.
En el següent enllaç trobareu el cercador de cursos subvencionats pel Consorci per a la formació Contínua de Catalunya: Cercador de cursos de formació