La Fundació BCN Port Innovation, juntament amb America’s Cup Event Barcelona, ha presentat a L’Aquàrium de Barcelona el projecte BCN Sotamar, una iniciativa amb un enfocament holístic per protegir els ecosistemes marins. Aquest projecte aborda la degradació d’hàbitats, la pèrdua de biodiversitat i els efectes del canvi climàtic, integrant accions per generar un impacte positiu.
Les dues unitats de regeneració introduïdes a la peixera principal de L’Aquàrium de Barcelona tenen la finalitat de mostrar i explicar al públic el funcionament dels 7 biòtops que es col·locaran al fons marí de la platja de Sant Sebastià, al Port Vell. Gràcies a la ciència, el disseny i la fabricació d’Underwater Gardens International, aquestes estructures d’impressió 3D i amb múltiples cavitats afavoreixen la proliferació de vida marina.
BCN Sotamar també inclou una àmplia gamma d’activitats educatives i de sensibilització. Entre aquestes, hi ha programes educatius, visites guiades, tallers interactius i experiències immersives per a la comunitat. A més, les campanyes de neteja de platges i fons marins són una part integral de la iniciativa, amb l’objectiu de mantenir els ecosistemes tan saludables com sigui possible.
És una proposta sostenible i amb vocació de continuïtat en el temps, i la seva posada en marxa forma part dels projectes de llegat de la Louis Vuitton 37a America’s Cup que, juntament amb World Sailing, l’ha nomenat projecte insígnia de sostenibilitat de l’esdeveniment. L’acció d’avui ha marcat només l’inici d’un pla estratègic ambiciós i a llarg termini que es durà a terme amb la col·laboració de tots els implicats, contribuint significativament al desenvolupament de l’economia blava i al benestar de les nostres comunitats costaneres.
Grant Dalton, CEO de America’s Cup Event, ha declarat: ” La sostenibilitat està al cor de la Louis Vuitton 37a America’s Cup i, juntament amb una sèrie d’iniciatives, estem especialment entusiasmats amb la instal·lació de Sotamar tant a L’Aquàrium de Barcelona com al front marítim de Barcelona. Sovint, els problemes mediambientals i el seu progrés no es veuen sota l’aigua, així que mentre el projecte destinat a regenerar l’ecosistema marí de Barcelona es desenvolupa a l’oceà, també es pot veure visualment i educar els visitants simultàniament amb l’impacte positiu a L’Aquàrium de Barcelona”.
Catalina Grimalt, directora de la Fundació BCN Port Innovation, ha afegit: “BCN Sotamar és un exemple de com la col·laboració entre diferents entitats pot generar grans beneficis per al nostre ecosistema marí. Aquest projecte no només protegeix els nostres mars, sinó que també promou l’economia blava i la innovació sostenible”.
La directora de L’Aquàrium de Barcelona, Mª José Peretó, ha assegurat que “com a Centre de Conservació Marina del Mediterrani, la protecció del fons marí i la conservació de les seves espècies són la nostra raó de ser i portem anys treballant per assolir aquest objectiu. Per això, per a nosaltres és molt gratificant poder involucrar-nos en aquest projecte aportant el nostre coneixement científic i donant-lo a conèixer a tots els nostres visitants”.
Es tracta d’una iniciativa col·laborativa l’estructura de governança de la qual està dissenyada per garantir una gestió eficient i inclusiva. Per això, s’han creat els comitès executiu, tècnic i científic, encarregats d’establir criteris rigorosos per avaluar i validar les solucions plantejades. Aquests comitès supervisen la implementació d’una metodologia integral per diagnosticar, aplicar i validar la tecnologia i la ciència en les iniciatives. Estan formats per membres de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Port Vell, Nova Bocana Barcelona, L’Aquàrium de Barcelona, Nactiva, Institut de Ciències del Mar, Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona.
Juntament amb Louis Vuitton 37a America’s Cup i World Sailing, s’han unificat esforços al voltant d’un objectiu comú: innovar en la protecció dels oceans, desenvolupar l’economia blava i sensibilitzar la ciutadania.