La innovació, l’eix de les activitats del Port de Barcelona al SIL

La innovació ha estat la principal protagonista de l’estand del Port de Barcelona en l’edició d’enguany del Saló Internacional de la Logística (SIL).

El programa del Port de Barcelona al SIL ha centrat bona part d’aquesta aposta en l’Innovation Day, que s’ha celebrat el dijous, 6 de juny, i que ha dedicat la major part del matí a tractar sobre l’ús i l’aplicació els drons en l’àmbit portuari, tant per a la gestió i la planificació de la infraestructura com per a processos d’automatització. La innovació també ha estat present en les altres jornades del SIL, amb presentacions sobre formació sobre inteligència artificial; sandbox per a la tecnologia marítima; el BlueTechPort al Port de Barcelona; o una sessió de pitching per a projectes innovadors amb diferents especialistes del sector.

El programa també ha dedicat dues sessions a temes ambientals que han parlat del càlcul de les emissions de les cadenes logístiques de les empreses i les eines per a complir amb els requisits ambientals, i de l’impuls de les energies renovables en els ports i el transport marítim. Els serveis ferroviaris a França i el paper de les navilieres per al comerç internacional també han tingut una sessió específica en el programa del Port al SIL d’enguany.

La Fundació BCN Port Innovation celebra el seu primer aniversari

La Fundació BCN Port Innovation va celebrar el divendres 7 de juny  el seu primer aniversari amb un acte al CaixaForum de Barcelona, al que han assistit destacats líders empresarials, representants del sector portuari i experts en sostenibilitat. L’acte ha marcat una fita important en el compromís de la fundació amb la innovación, la sostenibilitat i la regeneració del medi ambient.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de reconeguts ponents, que han compartit les seves experiències i coneixements sobre pràctiques sostenibles i responsables. Entre ells es trobaven el mateix director tècnic de la fundació, Miquel de la Mano; la propietària i CEO de Roman, Silvia Alsina; el CEO d’ECOALF, Javier Goyeneche; i l’ESG Mànager d’ISDIN, Ferran Miquel Aymar. Les seves intervencions han ofert valuoses perspectives sobre com les seves respectives empreses estan liderant el camí cap a un futur més sostenible.

Durant la jornada, s’han explorat les últimes novetats en ESG (Environmental, Social, and Governance), així com eines i actius disponibles per mitigar i restaurar l’empremta de carboni. També s’ha discutit la importància de la col·laboració i la innovació oberta per enfrontar els desafiaments mediambientals i socials.

Aquest primer any, la fundació ha aconseguit significatius avenços, incloent la incorporació de gairebé 30 partners, la qual cosa representa pràcticament el doble dels socis amb què es va iniciar. A més, ha posat en marxa 8 projectes en les seves tres àrees clau: sostenibilitat, mobilitat i logística. Per donar suport a aquests esforços, l’equip ha crescut amb la contractació de dues persones més que ara treballen a temps complet.

En l’acte de clausura, el president del Port de Barcelona i de la Fundació BCN Port Innovation, Lluis Salvadó, ha destacat la importància d’aquest primer aniversari i ha assenyalat: “Durant el seu primer any de vida, la Fundació ha duplicat el numero de partners privats, ha incorporat dues persones en plantilla, i ha impulsat o està impulsant una quinzena de projectes innovadors en el marc de l’ecosistema marítim i portuari”.

La Fundació BCN Port Innovation segueix compromesa amb la seva missió d’impulsar la innovació i la sostenibilitat, i espera continuar amb el creixement i desenvolupament de projectes que marquen una diferència positiva en el medi ambient i la societat.

Fecha del Taller: