Logistics VET Hub: falten conductors i altres professionals de la logística a tota Europa

El 26 d’octubre es va presentar a Barcelona l’informe “The present and future scenario for VET & Logistics in Europe”, document que s’ha elaborat dins el projecte europeu Erasmus + Logistics VET Hub; una iniciativa que té per objectiu construir una associació estratègica entre experts internacionals en logística i FP a Europa per intercanviar bones pràctiques sobre l’FP logística d’acord amb els perfils professionals, habilitats, necessitats i tendències futures de la logística a Europa. A més, aquest projecte aporta recomanacions per abordar la millora de la qualitat i la innovació dels sistemes d’FP de la UE per a l’àmbit d’especialització logística.

Durant la presentació es va posar de manifest que el sector logístic a Europa (UE27) genera 10,4 milions de llocs de treball i que la indústria logística és, aproximadament, el 14% del PIB europeu. A més, actualment, el 75% dels llocs de treball els ocupen homes d’entre 36 i 55 anys.

Tot i que l’oferta formativa d’FP en logística es pot considerar variada, l’escenari de futur a curt termini (2030) per a la indústria logística a Europa és incert atès que calen noves habilitats i coneixements vinculats a la digitalització, la conscienciació amb el canvi climàtic, el treball en equip o les noves tecnologies (blockchain, intel·ligència artificial, 3D, etc.). Però també calen noves localitzacions logístiques, desenvolupar sistemes sostenibles per a la darrera milla lligada al comerç electrònic, o implementar sistemes intel·ligents de transport.

Lligat a aquestes necessitats, totes les entitats europees que han participat en l’estudi han posat de manifest que els principals motius pels quals les empreses logístiques no troben a gent preparada són: la manca de personal al sector (no és atractiu), la manca de formació per alguns llocs de treball, l’augment de la legislació relativa a la seguretat laboral o l’augment de la demanda d’habilitats tecnològiques.

A això s’hi suma que molts dels empleats actuals es caracteritzen per tenir unes competències baixes en els nivells laborals més baixos, a més d’altres mancances  relacionades amb el coneixement d’idiomes, la consciència ambiental o la possibilitat del personal de realitzar “multitasques”.

És a dir, que l’oferta actual no cassa amb els perfils professionals més demandats en el sector de la logística, atès que han de tenir habilitats informàtiques i digitals, coneixements d’idiomes, habilitats socials, adaptabilitat a l’entorn i poder fer “multitasking”.

Tot i aquestes necessitats, de l’estudi Logistics VET Hub se’n desprèn que, actualment i de cara al futur, el perfil professional més demandat a tots els països europeus és el de conductor de camió, seguit del operaris de magatzem i operaris de grues. Altres perfils que en un futur proper seran molt demandats són els desenvolupadors de software, els informàtics per l’e-commerce i els tècnics de telecomunicacions.

Per tant, els objectius específics de Logistics VET Hub se centren en:

  • Influir en les empreses logístiques de tots els països socis sobre els avantatges de l’FP com a itinerari educatiu fonamental per satisfer les demandes del seu sector i pel que fa a la contractació de personal altament qualificat;
  • Adaptar/modificar el pla d’estudis i l’oferta formativa dels estudis d’FP relacionats amb la logística, segons les noves tendències sectorials i les competències que demanen les empreses;
  • Fomentar l’atractiu dels estudis i professions de logística FP entre els/les joves.

Accés a l’estudi

https://logisticsvethub.files.wordpress.com/2023/10/final-report-on-the-present-and-future-w-recomms_oct2023.pdf

Accés a la infografia resum del projecte

https://logisticsvethub.files.wordpress.com/2023/01/diptico_logistics_v9.pdf

Fecha del Taller: