El Gran Recapte virtual, una iniciativa que permet minimitzar el fluxe logístic de la distribució dels aliments i que genera un estalvi energètic

El Gran Recapte és un dels moviments ciutadans d’acció solidària més important que hi ha actualment a Catalunya, ja que consisteix en mobilitzar la ciutadania per a que faci donacions d´aliments bàsics en els punts de recollida habilitats als mercats i supermercats, per tal de contribuir a garantir el dret a l’alimentació de les persones en situació de vulnerabilitat.

La campanya del Gran Recapte es duu a terme simultàniament pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya. El 2020, a causa de la situació sanitària, i per tal de preservar la salut de les persones voluntàries i donants, no vam poder fer l’habitual recollida d’aliments.

La campanya es va dur a terme a través d´una recollida virtual d’aliments, és a dir, fent donacions al web del granrecapteonline.com i a la zona de Caixes dels supermercats, amb imports de lliure elecció per part dels Donants, i que posteriorment vam convertir en aliments a les cadenes de supermercats i mercats respectiu

La 12ª edició del Gran Recapte d’Aliments de l´any 2020, que es va iniciar el 16 de novembre en més de 3.555 establiments i que va concloure el 16 de desembre amb les donacions on line, va assolir una xifra de 4.871.844 quilos, un 12% més en l’any anterior, en el que es van recaptar 4.301.000 quilos.

Aquests 4.871.844 de quilos d’aliments que es poden comprar i distribuir, són els que s’estima que es poden adquirir amb els 7.600.077 d’euros rebuts en donacions de centenars de milers de ciutadans que han mostrat, un any més, la seva solidaritat.

El Gran Recapte 2020 va haver de modificar el seu format degut a la pandèmia, transformant la donació física d’aliments en donacions econòmiques per tal d’adquirir-los. Els responsables es mostren molt satisfets amb el resultat de la campanya, donat que el canvi de model i l’actual situació econòmica podien afectar el resultat, però la ciutadania va entendre perfectament les raons que van propiciar el canvi de model i van col·laborar, de nou, de forma massiva amb la campanya.El nou model té l’avantatge de que permet anar adquirint els aliments que siguin més necessaris en el moment que més convingui, garantint així una distribució sostinguda de productes bàsics, a la vegada que minimitzem tot el fluxe logístic de la distribució dels materials i la posterior recollida de les banyeres (box de cartró) de tots els punts de recollida que, en números globals a tot Catalunya, representaven 15.000 banyeres, 15.000 pallets i 280.000 caixes per a poder dipositar els aliments i la seva posterior classificació, mobilitzant a més de 25.000 voluntaris per a la recollida i uns 6.000 per a la classificació.

No oblidem, també, l´estalvi logístic i energètic en emissió de CO2 dels més de 400 tràilers necessaris per mobilitzar tots els aliments, des del Proveïdor a la Plataforma logística de les Cadenes, els supermercats i mercats, el Banc dels Aliments i les Entitats Socials.

Els Bancs dels Aliments catalans volen transmetre el seu infinit agraïment, donat que s’ha demostrat un cop més el compromís social de la ciutadania envers els col·lectius més desafavorits.

Aquesta fita de solidaritat col·lectiva demostra que la societat és molt conscient de l’emergència social que ha comportat la pandèmia. També volem agrair la tasca realitzada pels voluntaris que ho han fet possible.

Des de la irrupció de la Covid-19, els Bancs dels Aliments han hagut d’actuar amb celeritat per poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. Aquest increment ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any passat.

L’escenari de pandèmia COVID-19 d’aquesta pasada tardor sembla indicar que l’emergència social derivada de l’emergència sanitària i l’alentiment de l’activitat econòmica, comportarà que moltes persones tinguin dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques.

Fent balanç dels set primers mesos que van ranscòrrer des de que es va declarar l’estat d’alarma el març de 2020, els Bancs dels Aliments catalans van atendre més de 262.000 persones de mitjana mensual, a través de 636 entitats d’iniciativa social, un 40% més que abans de declarar-se l’EMERGÈNCIA COVID19. S’han distribuït més 15 milions de quilos d’aliments des de l’inici d’any, amb un valor PVP estimat de 35 milions d’euros.

Aquests 15 milions de quilos d’aliments s’han aconseguit gràcies als diferents programes d’aprofitament alimentari que es duen a terme al llarg de tot l’any i a les donacions i campanyes que s’han posat en marxa arran de l’emergència social derivada de la pandèmia.

Oriol Dolader i Masalias

Cap de Logística

Fundació Banc dels Aliments Barcelona

Fecha del Taller: