Barcelona, amfitriona de l’European Supply & Chain Summit 2015

L’European Supply & Chain Logistics Summit 2015 (SCL) va tancar la seva 17a edició, celebrada per segona vegada consecutiva a Barcelona, amb una seixantena de ponents i prop de 500 participants provinents de tot el món, principalment d’Alemanya, Gran Bretanya, els Països Baixos, Bèlgica i Suïssa. Aquesta trobada de professionals i especialistes de la cadena de subministrament i logística presenta anualment un programa de conferències, casos d’estudi i panells de discussió, combinat amb zona d’exposició i l’organització de trobades one-to-one.

Els assistents van valorar molt positivament l’esdeveniment, i en van destacar especialment el perfil especialitzat i l’elevat nivell d’interlocució de participants i ponents, que representen alguns dels principals actors de la cadena de subministrament, destacant-ne la participación de directius d’empreses com Nestlé, Procter & Gamble, McDonald’s, Hewlett-Packard, Camper, Philips, IKEA, Basf, Lego i General Motors, entre d’altres.

L’esdeveniment va permetre que algunes de les empreses més importants del món coneguessin de primera mà els atractius que ofereixen Catalunya i Barcelona per situar aquí les seves bases logístiques. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya -a través de l’àrea d’ACCIÓ, l’Incasòl i Cimalsa-, l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona van disposar d’un estand conjunt al congrés, sota la marca Barcelona-Catalonia.

Durant aquesta trobada també es va fer una visita tècnica amb empreses estrangeres al Port de Barcelona.

A la inauguració de la l’European Supply Chain & Logistics Summit, que va tenir lloc al Palau de Congressos de Catalunya, hi van participar el secretari general d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, el director general de CIMALSA, Isidre Gavín, i altres representants de l’Ajuntament i del Port de Barcelona.

Potent plataforma logística

Barcelona és el primer centre logístic del sud d’Europa, amb una posició geoestratègica privilegiada, i es constitueix com un punt clau dins del corredor del Mediterrani.  És també un important hub de connexió amb els mercats de consum asiàtics i del nord d’Àfrica, així com també amb els mercats llatinoamericans i amb la pròpia regió Euro-mediterrània.

L’àrea de Barcelona és en el centre d’una Euroregió econòmica ubicada a menys de dues hores de les principals capitals europees i amb connexió directa amb les principals destinacions estrangeres i constitueix un dels àmbits metropolitans més dinàmics d’Europa.

A tot això cal sumar-hi una àmplia tradició industrial i un dens teixit empresarial, amb una estructura econòmica molt diversificada. Un entorn on els sectors més tradicionals conviuen amb els nous sectors d’activitat emergents -com les TIC, la logística, l’agroalimentari, el sector biomèdic o les smart cities.

A Catalunya hi ha un total de 40.000 empreses  del sector logístic i de transport de mercaderies. La superfície total dedicada a activitats logístiques és de més de 6 milions de metres quadrats. El sector logístic i del transport a Catalunya representa el 4% del PIB total.

Cal destacar que a Catalunya el sector logístic ocupa 155.000 llocs de treball qualificats i compta amb una variada oferta formativa en matèria de logística: més de 250 títols formatius per formar i cobrir tots els perfils professionals de la cadena logística.

Barcelona concentra el 90% del sector logístic català. La capital catalana disposa d’una oferta única d’empreses especialitzades i és un emplaçament molt interessant per a les noves activitats econòmiques relacionades amb el sector logístic. Cal destacar que el sector logístic i industrial del territori català ofereix excel.lents oportunitats per a la competitivitat empresarial, ja que, donada la seva ubicació geoestratègica, operar des del mercat català genera a les empreses un estalvi del 10-15 % dels costos de distribució comparats amb els mercats que operen des de les ciutats del Nord d’Europa. Aquesta reducció de costos també es tradueix en una reducció de combustible i, per tant, menys emissions de CO2.

Fecha del Taller: