BarceLona, AMB L DE LOGÍSTICA

Barcelona és una ciutat capdavantera en molts àmbits que ha estat capaç de generar  un entorn de confiança que es tradueix en el creixement de diversos sectors estratègics per a l’economia de la ciutat i el seu teixit empresarial.  Actualment la capital catalana, que és també la capital europea de la Mediterrània i la principal metròpolis del sud d’Europa, és reconeguda internacionalment per la seva oferta cultural i artística, per l’accés al coneixement i la recerca, per la seva creativitat i innovació, per la seva aposta en sectors d’alt valor afegit i per la qualitat de vida que acompanya les persones que viuen i treballen en aquest territori.

Tots aquests actius posicionen la Marca Barcelona molt favorablement en els principals ranquings mundials que la situen com a la  cuarta en celebració de congressos, la cinquena capital de la moda o la tercera ciutat europea, després de Londres i Dublín, en captació d’inversió estrangera directa, una activitat que en els darrers dos anys ha generat 20.000 llocs de treball a Barcelona.

L’excel.lent reconeixement internacional d’una capital en constant transformació se suma als importants actius logístics de què gaudeix Barcelona i la seva àrea metropolitana, un territori que acull 3’2 milions d’habitants i que genera el 52% del PIB català. Entre el Port i l’Aeroport, el Consorci de la Zona Franca o Mercabarna hi ha un espai econòmic que ofereix unes oportunitats extraordinàries per a la generació de llocs de treball i activitats que donen valor al seu teixit empresarial. Pel que fa a Mercabarna, es tracta d’un clúster agroalimentari que engloba 700 empreses del sector i 23.000 treballadors i que amb iniciatives com el Hub Alimentari del Mediterrani i el Clúster Mercabarna Export ens consoliden com el gran centre agroalimentari del sud d’Europa i de la Mediterrània.

Des de l’Ajuntament de Barcelona estem treballant de manera conjunta amb la resta d’institucions implicades en l’elaboració d’un pla director de tot aquest àmbit per tal de promoure la seva competitivitat com a motor econòmic, aprofitant l’oportunitat que representa per al sector logístic el Corredor Mediterrani.

La importància del sector logístic a Catalunya es possa de relleu amb les més de 30.000 empreses que facturen anualment més de 15.000 milions d’euros i generen 144.000 llocs de treball.

Per aquest motiu, i davant la creixent complexitat del mercat actual des de les administracions públiques tenim el repte d’impulsar aquells aspectes que incideixen directament en la millora de l’eficiència i l’optimització de costos en les xarxes logístiques.

En aquest sentit, Barcelona compta amb diversos agents per dinamitzar i enfortir aquest sector, com és el cas de la plataforma Barcelona Centre Logístic (BCL), amb la qual l’Ajuntament participa activamente, juntament amb altres entitats públiques i privades.

Hem de seguir consolidant aquest full de ruta i aquestes fortaleses que ens converteixen en una ciutat capdavantera amb una solvència finançera capaç d’atraure talent i inversió internacional. Una ciutat on l’activitat logística ocupa un lloc fonamental, no només pel que fa a les infraestructures de primer ordre que ens connecten als principals mercats d’Europa, Asia i Amèrica Llatina, sinó perquè contempla, en el seu futur proper, una important inversió per reforçar aquestes connexions internes i externes.

De la mateixa manera que Barcelona va liderar la revolució industrial del segle XVII, ara volem liderar la nova revolució tecnològica i industrial del segle XXI. Som la Capital Mundial del Mòbil,  la Capital Europea de la Innovació i, en definitiva, sóm una gran capital que vol ampliar la seva influència en el món i que porta la L de logística escrita en el seu nom.

Sònia Recasens

Tinent d’Alcalde d’economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona

Fecha del Taller: