Una Comunitat Logística ben preparada per afrontar el futur

L’Escola Europea de Short Sea Shipping (2E3S), que va iniciar les seves activitats l’any 2006, és un centre de formació per a professionals i estudiants europeus de logística, gestió del transport i comerç internacional. Durant els últims anys la 2E3S també ha guanyat experiència i know-howen l’administració de projectes d’innovació i recerca tant nacionals com internacionals, la consultoria i el desenvolupament de clústers logístics, col·laborant per a això amb reconegudes institucions europees. El principal objectiu de totes aquestes àrees d’activitat de la 2E3S és promocionar i desenvolupar una logística sostenible a Europa, fomentant el transport intermodal.

L’Escola presideix el grup de treball de Formació, d’I+D i de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de l’entitat Barcelona-Catalunya Centre Logístic. Des d’aquest òrgan s’han desenvolupat projectes per impulsar graus universitaris i programes de formació dual, destacant el programa Forma’t al Port.

En el seu compromís amb l’educació contínua, el Port de Barcelona, l’Escola Europea de Short Sea Shipping, la Fundació BCN Formació Professional i Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL), amb la col·laboració de tots els actors de la comunitat portuària, ha posat en marxa el projecte Forma’t al Port. Aquest projecte està dirigit a estudiants que cursen graus superiors de Transport i Logística i Comerç Internacional a diversos centres de Barcelona.

Ja s’han dut a terme dues edicions per gairebé un centenar d’alumnes, que han pogut conèixer de primera mà les infraestructures i l’operativa del Port de Barcelona, així com l’activitat que desenvolupen les empreses i associacions del sector, a més de prendre contacte amb conceptes relacionats amb la logística intermodal i els serveis de short sea shipping, les autopistes del mar i altres prioritats de la Unió Europea en matèria de transport sostenible.

L’objectiu del projecte és apropar els alumnes al món empresarial i facilitar l’aprenentatge de diferents disciplines, per garantir que la comunitat logística a Barcelona està ben preparada i és capaç d’afrontar els reptes de futur per situar estratègicament a Barcelona i a Catalunya en l’avantguarda de les activitats logístiques d’Europa i el món.

La següent fase del programa Forma’t al Port serà entrar en l’àmbit de la Formació Dual. Per a això, es duran a terme cursos de formació per a tutors d’empresa, amb la finalitat que les companyies del sector puguin gestionar la seva Formació Dual i integrar estudiants en les seves organitzacions.

Una altra acció formativa és la desenvolupada pel centre Tecnocampus, entitat que imparteix el Grau en Logística i Negocis Marítims, únic a Catalunya i centrat en la gestió empresarial, amb titulació oficial per la Universitat Pompeu Fabra. Es tracta d’un Grau format per quatre cursos acadèmics que està directament vinculat al món empresarial, atès que compta amb el suport d’institucions i empreses de la Comunitat Logística de Barcelona, com ara la pròpia Escola Europea de Short Sea Shipping, Barcelona-Catalunya Centre Logístic, els Ports de Barcelona i Tarragona, les associacions de Consignataris i Transitaris de Barcelona, Cimalsa, o FGC, entre d’altres.

Una altra acció formativa de l’2E3S és la col·laboració que desenvolupa amb la Universitat de Lleida per a la promoció del Màster en Direcció d’Operacions i Distribució. Aquest programa és el primer a Espanya que ofereix formació contínua en modalitat dual i l’Escola hi participa amb l’organització de cursos sobre intermodalitat, autopistes del mar i transport per ferrocarril. La modalitat dual alterna la formació de l’alumnat entre les aules i el món empresarial i està registrant excel·lents resultats en diversos mòduls de Formació Professional abans de donar el salt als programes universitaris.

Finalment, per a la 2E3S és rellevant la formació pràctica exclusiva per a professionals que desenvolupa a través dels cursos WHITE MOS Management (White paper Holistic Intermodal Training on Transport in Europa). Iniciats l’any 2004, l’Escola porta més de deu anys fent aquest curs a Espanya i Portugal i, més recentment, a França i ara també a Itàlia. Per aquests cursos han passat més de 500 professionals del sector de la logística, transport, ports i comerç internacional que s’han format en la logística marítima intermodal, serveis marítims de curta distància i autopistes del mar. Al mes d’octubre d’aquest any, l’Escola posa en marxa una nova edició del WHITE MOS Management:

http://www.2e3s.eu/course/white-mos-operations-barcelone-genes-barcelone-27-29-novembre-2015-2/

Fecha del Taller: