Port Tarragona se posiciona en el SIL como hub estratégico para el desarrollo de la eólica flotante en el Mediterráneo

La participació de Port Tarragona en el Saló Internacional de la Logística (SIL) del 5 al 7 de juny ha assolit avui, dijous 6, el seu punt àlgid. L’estand tarragoní a la fira del sector logístic ha acollit la taula rodona “El rol estratègic dels ports en l’Eòlica Flotant” amb la participació d’experts d’empreses del sector i responsables portuaris. El SIL és un esdeveniment internacional que agrupa tota la cadena de valor del sector logístic i on s’analitzen noves tendències i reptes d’aquest sector.

En el marc de la fira, Saül Garreta ha anunciat la modificació del pla d’inversions del Port de Tarragona per prioritzar la construcció de la segona fase del Moll de Balears amb la clara intenció de guanyar punts en el posicionament del Port com a hub de l’eòlica marina. La construcció de la segona fase del moll permetrà posar a disposició del sector 19 hectàrees de superfície en un temps relativament curt dins del calendari del desplegament de l’eòlica marina a Europa.

L’anunci s’ha fet en una taula rodona organitzada per Port Tarragona sobre “El rol estratègic dels ports en l’Eòlica Flotant” amb la participació d’experts del port tarragoní i de les empreses Euroports, X1Wind i HiveWind. L’acte que s’ha celebrat a l’estand del Port (E544) ha servit per posar en escena l’aposta de Port Tarragona per l’eòlica flotant i mostrar les condicions idònies que els molls tarragonins reuneixen per acollir el muntatge de plataformes flotants i aerogeneradors marins.

En representació de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha intervingut Pau Morales, que ha explicat que “Port Tarragona està reorientant les seves inversions a 2 anys per poder acollir aquesta activitat estratègica a nivell europeu”. A més ha afegit que “l’Autoritat Portuària de Tarragona preveu modificar el seu Pla d’empresa per poder afrontar la construcció de la 2a fase del Moll de Balears, la qual cosa suposaria l’ampliació de 19 hectàrees de Moll aptes per al muntatge de plataformes i aerogeneradors destinats als parcs eòlics marins de la Mediterrània”. Segons Morales, “el Port de Tarragona ofereix també la possibilitat d’acollir l’assemblatge de molins en un dels molls adossats al futur Contradic de Ponent, una obra que s’espera poder començar el 2025, un cop aprovada la DIA i redactat projecte constructiu, i superats els darrers tràmits”.

Aleix Raventós, representant de l’empresa X1 Wind, ha explicat que la seva companyia ha desenvolupat una tecnologia pionera d’eòlica flotant a partir dels seus 20 anys d’experiència en el sector i d’un screening de més de 100 tecnologies diferents per combinar els avantatges de cadascuna d’elles. Raventós ha explicat que han assolit una tipologia d’aerogeneradors que estalvia un 30% d’acer en la producció canviant la clàssica torre per un trípode. La tecnologia d’X1 Wind permet instal·lar turbines més grans, un sistema de connexió-desconnexió més ràpid que facilita realitzar un manteniment en condicions més segures. El responsable d’aquesta empresa també ha explicat el compromís mediambiental de la tecnologia desenvolupada: reducció de soroll, compatibilitat amb la pesca, menys perills per a les aus, etc.

Raventós ha explicat que estan desenvolupament un nou model d’aerogeneradors a escala comercial que es muntarà al Port de Tarragona per part de Schwartz Haumont. Serà una model amb una turbina de 6-8mGW.

El representant d’Euroports, Juan Villarraga, ha explicat els projectes en eòlica marina que la seva companyia està desenvolupant fora de l’Estat espanyol. Euroports està desenvolupant dos importants projectes eòlics a Port-La Nouvelle a França i està present també a Escòcia, Finlàndia, Letònia i Itália. La companyia té confiança en un creixement del sector eòlic en el període 2027-28 i també a partir del 2030. Per aquesta raó ha creat una divisió “WindTeam” per detectar i desenvolupar aquest tipus de projectes oferint un servei integral que inclou descàrrega, transport, emmagatzematge, premsa, assemblatge i integració de turbines, per abaratir costos, donar resposta ràpida, millor seguretat i una única direcció de projecte.

Finalment, Albert Monclús, representant de HiveWind Modular Future, ha exposat els avantatges del sistema d’eòlica desenvolupat a partir d’innovar en el sistema de construcció, d’instal·lació i manteniment. Monclús ha explicat que desenvoluparan un aerogenerador al Port de Tarragona amb una turbina d’11 megawatts gràcies a les bones condicions que ofereix el port tarragoní: 16 hectàrees d’espai, 160 m de línia d’atracada, 20m de calat, etc.

Monclús ha destacat la necessitat del sector de col·laborar a estretament amb els ports per poder trobar i provar solucions tecnològiques que puguin donar resposta als reptes de generacions de renovables plantejats per la Unió Europea.

Fecha del Taller: