Vanapedal, eco-logística per a la distribució urbana de mercaderies a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va decidir fa dos anys apostar per la distribució sostenible en l’ultima milla amb una prova pilot que es va fixar com a objectiu reduir un 5,3% els desplaçaments amb furgoneta i camió que es produeixen al casc antic de la ciutat.

Per tal d’abordar aquest repte, l’Ajuntament de Barcelona va seleccionar a l’empresa Vanapedal per gestionar el funcionament diari de la micro-plataforma instal·lada al Passeig Lluís Companys i que funciona com a mini-moll de càrrega i descàrrega, i des d’on, mitjançant tricicles elèctrics, s’efectua el repartiment de les mercaderies pels carrers de Ciutat Vella.

Vanapedal és una empresa especialitzada en la distribució urbana de mercaderies d’última milla que ja treballa amb múltiples operadors de transport.

Els tricicles elèctrics, capaços de transportar fins a 180 kilograms de càrrega, són el vehicles que permeten garantir la seguretat i l’accessibilitat en el transport de mercaderies d’última milla, a més d’oferir valors d’eficiència, estalvi de temps i sostenibilitat.

La prova pilot va tenir com objectiu arribar a les 120 operacions diàries, amb 16,8 km per tricicle/dia, per tal d’aconseguir un estalvi del 5,3% dels desplaçaments en furgoneta i camió. En conseqüència, 225 quilòmetres menys de desplaçaments de vehicles a motor i el corresponent estalvi en emissions contaminants i contaminació acústica.

Passats aquest dos anys des de la posada en marxa de la prova pilot, Vanapedal és un exemple d’èxit d’empresa emprenedora ja que distribueix mercaderies a les ciutats de forma sostenible i segura amb una bicicleta que arriba a qualsevol racó de la ciutat.

Vanapedal és una iniciativa empresarial que ha comptat des del 2011 amb el suport del programa EcoEmprendedorXXI impulsat per Barcelona Activa, entre d’altres partners, per afavorir la creació d’empreses innovadores i amb un alt potencial de creixement en l’àmbit de les energies renovables a Espanya.

L’empresa d’eco-logística va rebre des d’un principi el suport i l’impuls de l’assessorament empresarial de Barcelona Activa. I ara continua sent atesa per aquesta entitat que els hi facilita assessorament en temes com la validació de noves línies de negoci, el replantejament de l’estructura de l’empresa, l’estudi per transformar l’empresa en una cooperativa o la cerca de treballadors.

Fecha del Taller: