Una plataforma digital per connectar la industria amb les tecnologies

La Generalitat de Catalunya, juntament amb el centre tecnològic Eurecat i el centre de recerca I2CAT, ha presentat l’Anella Industrial 4.0, una nova plataforma digital i col·laborativa entre empreses i agents de tots els sectors que connectarà les TIC amb la indústria.

El projecte, que s’ha presentat en el marc del congrés IoT Solutions World Congress celebrat a Barcelona, forma part de l’Estratègia Industrial de Catalunya i de la iniciativa SmartCat. Eurecat i i2CAT. A aquest projecte s’hi destinarà 1 milió d’euros en el període 2015-2016. Es tracta d’un espai virtual basat en la col·laboració que vincularà la Internet de les coses (IoT) amb els sectors industrials líders a Catalunya.

La plataforma permetrà compartir informació, eines i recursos per al processament de dades i desenvolupament de projectes conjunts, accelerant la convergència entre els sectors industrials i les TIC. El resultat seran aplicacions i serveis específics que permetran avançar cap a una indústria digitalitzada i interconnectada – la Indústria 4.0-, que afavorirà l’eficàcia dels processos productius i la competitivitat empresarial.

D’aquesta manera, s’acceleraran els processos d’innovació per crear productes d’alt valor afegit en àmbits clau, com la impressió 3D, la ciberseguretat, la simulació i supercomputació, el Big Data o el cloud computing, entre d’altres.

L’Anella Industrial 4.0 té com a referent els països que lideren la quarta Revolució Industrial des de la perspectiva manufacturera (Alemanya) i digital (Estats Units). Com a antecedent té l’Anella Industrial, una eina posada en marxa el 2006 enfocada al sector de l’automoció, que ha permès que els fabricants de vehicles treballin amb proveïdors industrials i científic-tecnològics de forma eficient, reduint costos i estalviant temps en el desenvolupament de nous models.

Així, aquesta primera iniciativa s’amplia ara per adequar-se a les necessitats de tots els sectors industrials i tots els tipus d’empreses.

Fecha del Taller: