Un projecte vitivinícola submergeix àmfores en aigües del Port de Tarragona com a mètode per envellir vins del territori

El passat divendres es van submergir 100 àmfores de vi a les aigües del Port de Tarragona, concretament al parc subaquàtic de la Societat d’Explotacions Submarines (SES). Aquest projecte vitivinícola vol utilitzar les aigües del Port com a mètode per envellir vins elaborats per cellers del territori.

El projecte impulsat per l’empresa S’Àmfora, amb el mariner mercant Xavier Belda al capdavant, es basa en analitzar de quina manera envelleix el vi submergit dins el mar i de quina manera evoluciona enmig d’aquest medi natural. Segons el representant de l’empresa “el vi en àmfora marina envelleix més ràpidament que en terra ferma i li atorga unes condicions organolèptiques molt diferents gràcies a un procés d’immersió que el preserva totalment de la llum i n’afavoreix la seva recirculació amb un moviment constant sota el mar”.

Les àmfores submergides portaran en el seu interior vins de reconegudes zones vitivinícoles del territori, com el Priorat i la Terra Alta, que romandran dotze mesos dins el Parc subaquàtic a l’espera que els corrents marins facin el seu efecte. Aquest mateix projecte també s’aprofitarà per col·locar-hi olis i vermuts també elaborats al territori.

L’únic parc submarí de l’Estat que preserva més de 250 espècies catalogades

La zona escollida per enfonsar les àmfores està ubicada dins el parc subaquàtic que gestiona la Societat d’Explotacions Submarines (SES). Aquest és l’únic parc submarí de tot l’Estat, una zona destinada –des de l’any 1994- a l’enfonsament d’embarcacions, creat i gestionat per la citada Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona.

Entre altres vaixells enfonsats hi destaca el Dragonera. Una gran embarcació -així com d’altres estructures que l’acompanyen- actuen com a biòtops, que preserven més de dues- centes cinquanta espècies catalogades, on els bussejadors poden gaudir d’una bellesa excepcional.

A mes, una part dels citats biòtops, ubicats a més de vint metres de profunditat, consisteixen en entramats de maromes en flotabilitat positiva que tenen la finalitat de detenir l’erosió natural del fons marí i promoure la biodiversitat marina.

Fecha del Taller: