Terminal Intermodal Centro, el hub marítim de Madrid i la Península Ibèrica

El Port de Barcelona treballa per oferir les millors solucions logístiques, serveis intermodals i de connectivitat marítima a les empreses del seu hinterland. Entre les diferents iniciatives que s’han posat en marxa al servei d’importadors i exportadors destaquen les terminals marítimes interiors, l’objectiu és fer arribar els serveis del Port allà on es troben els clients potencials, convertint-se així en plataformes per a la internacionalització de les empreses.

A Madrid, concretament en els termes municipals d’Azuqueca d’Henares i Yunquera d’Henares, el Port de Barcelona, al costat dels seus socis a Puerto Seco Azuqueca, ha desenvolupat Terminal Intermodal Centro (TIC), des d’on es canalitzen també tràfics procedents o amb destinació a la resta de la Península Ibèrica. Compta actualment amb instal·lacions a Azuqueca per oferir solucions logístiques completes i de transport intermodal vaixell-tren-camió de forma eficient i competitiva.

Terminal Intermodal Centro parteix del Puerto Seco Azuqueca, un projecte precursor de serveis intermodals destinat a facilitar la connectivitat marítima internacional de les empreses, iniciat 19 anys enrere. Terminal Intermodal Centro ampliarà a Yunquera de Henares les infraestructures i serveis que oferia fins ara el Puerto Seco Azuqueca per adaptar-los a les necessitats actuals dels clients.

Les diferents infraestructures de Puerto Seco Azuqueca/Terminal Intermodal Centro li permeten complir amb la funció d’ajudar a importadors i exportadors a crear cadenes logístiques més eficients, així com ser un factor d’internacionalització per a la regió: compta actualment amb 9,5 quilòmetres de vies , amb capacitat per a combois de 1.500 metres de longitud; naus de Duana, naus de consolidació i desconsolidació de contenidors i nau logística amb via ferroviària interior; depot per a contenidors plens i buits; etc.

Diferents empreses estan operant entre els ports de Barcelona, Bilbao, Sevilla i Puerto Seco Azuqueca/Terminal Intermodal Centro, operadors ferroviaris, navilieres i operadors logístics, com ara Alfil Logistics, una companyia que ha apostat des dels seus inicis pel ferrocarril i que es ha implantat fa uns mesos a Puerto Seco Azuqueca/Terminal Intermodal Centro, amb l’objectiu de créixer en el centre d’Espanya.

El projecte és un bon exemple d’iniciativa pública/privada, amb participació de Desarrollos Logísticos Intermodales (DLI) i Gran Europa i dels ports de Barcelona, Bilbao i Santander.

Fecha del Taller: