SmartCatalonia es consolida com a referent de l’ecosistema ‘smart’ català

Més de 200 representants d’ajuntaments d’arreu de Catalunya i d’empreses i entitats tecnològiques de l’àmbit de les ciutats i territoris intel·ligents van assistir a l’Espai BiTal de l’Hospitalet de Llobregat a la primera edició de l’SmartCatalonia Congress, organitzat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

L’èxit de la iniciativa referma SmartCatalonia, l’estratègia ‘smart’ que impulsa el Govern català a través de Polítiques Digitals, com el referent i punt neuràlgic de trobada dels diferents agents que integren l’ecosistema ‘smart’ català (empreses, administracions públiques, centres tecnològics i de recerca, universitats i altres entitats i institucions).

Segons l’Observatori SmartCatalonia, l’ecosistema Smart ja compta amb més de 250 entitats realitzant quasi 300 projectes ‘smart’ arreu de Catalunya per facilitar i millorar la vida dels ciutadans.

Durant el congrés es va posar en valor el canvi de paradigma, els debats ètics que generaran i l’impacte que tindran sobre ciutats i territoris les tecnologies digitals avançades com la 5G, la blockchain i la Intel·ligència Artificial.

La innovació digital a l’Administració va tenir el seu espai en el congrés amb la ponència de la directora del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), Marga Bonmatí, que va exposar alguns dels projectes innovadors que està desenvolupant l’AOC en aquest àmbit, com ara el servei eTRAM 2.0, el repte MyGov i el projecte d’identificació remota del ciutadà utilitzant el reconeixement facial.

El congrés va recollir també el paper cabdal de les administracions locals en l’objectiu de l’estratègia SmartCatalonia de fer de Catalunya un “smart country” de referència internacional que aprofiti l’ús de la tecnologia i la informació digital per innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora. Així, tres ajuntaments catalans van exposar el cas d’èxit d’experiències ‘smart’ innovadores desenvolupades als seus municipis: Valls, que va exposar el seu projecte d’Open Data distribuït a través de blockchain; Viladecans, que va presentar Vilawatt, un projecte pioner de transició energètica; i Sitges, amb un projecte d’ús de dades per conèixer la població turística del municipi.

 

Nova eina de comunicació per a la comunitat smart

A més, la primera edició de l’SmartCatalonia Congress va ser l’escenari escollit pel Laboratori SmartCatalonia per al llançament d’una nova eina per facilitar i agilitar la comunicació i el treball en xarxa entre els agents de la comunitat ‘smart’ de Catalunya, una aplicació mòbil que permetrà una comunicació multicanal i multidireccional més ràpida, àgil i informal entre empreses, ajuntaments i altres actors de l’àmbit.

Els ajuntaments d’arreu de Catalunya poden sol·licitar el distintiu SocSmart que reconeix l’aposta dels municipis per la innovació tecnológica.

Fecha del Taller: