Smart Ports 2021: col·laborar per dissenyar ports més innovadors, sostenibles i inclusius

La transició energètica, la digitalització, l’economia blava i la col·laboració entre els ports i les ciutats seran alguns dels temes sobre els quals se centrarà l’edició d’enguany d’Smart Ports: Piers of the Future, que se celebrarà els dies 16 i 17 de novembre.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet; i la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos, han presentat avui la tercera edició d’Smart Ports: Piers of the Future, una iniciativa del Port de Barcelona que compta amb la col·laboració d’alguns dels ports més destacats en l’àmbit de la innovació, que faran públics alguns dels seus projectes més innovadors: Anvers, Busan, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam. L’esdeveniment comptarà en aquesta edició amb la participació dels ports de Londres i Göteborg, que presentaran les seves experiències en transició energètica i multimodalitat, respectivament.

Smart Ports: Piers of the Future posarà l’accent enguany en els cinc atributs que han de caracteritzar un hub logístic avançat i competitiu, segons el IV Pla Estratègic del Port de Barcelona 2021-2025: SMART (sostenibilitat, multimodalitat, agilitat, resiliència i transparència).

El president del Port de Barcelona ha destacat que “Smart Ports s’ha consolidat com un punt de trobada pels ports del món més punters en innovació i que comparteixen amb nosaltres la idea que aquesta innovació ha de ser sostenible, oberta i col·laborativa”. Damià Calvet ha explicat que Smart Ports es celebra dins el marc de l’Smart City Expo World Congress i és un dels dos patrocinadors de la seva Àgora, facilitant que en el programa de l’Smart City també es parli de ports intel·ligents”.

En aquest sentit, Damià Calvet ha recordat que Smart Ports és un exemple “de com els responsables dels ports més innovadors del món -líders corporatius, representants públics, empresaris, experts i acadèmics- podem col·laborar, compartir les experiències i les millors pràctiques i aprendre els uns dels altres per avançar plegats en la descarbonització, la transformació digital i el disseny d’infraestructures més resilients, competitives i inclusives”.

La directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, ha posat l’èmfasi en què els 9 projectes que es presentaran enguany “combinen solucions innovadores i sostenibles dirigides a fer més competitiu el transport marítim i les operatives portuàries alhora que també es treballa per reduir el seu impacte en l’entorn”. Tot seguit, Emma Cobos ha recordat que “la relació port-ciutat i el desenvolupament de l’economia blava també protagonitzaran el programa d’Smart Ports 2021” i ha destacat la presentació del projecte HyperPort, dedicat a l’aplicació de la tecnologia hyperloop, ideada per l’empresa aeroespacial SpaceX, al transport de mercaderies.

En el cas del Port de Barcelona, els dos projectes escollits per presentar-los a l’Smart Ports: Piers of the Future són una innovadora solució de geolocalització basada en la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial i la primera prova pilot de comunitat energètica que es farà en un port de l’Estat, la comunitat energètica del Moll de Pescadors, que té com a finalitat la producció d’energia renovable per cobrir les necessitats de consum tant del propi moll com d’altres usuaris. Es tracta d’una prova pilot d’autoconsum compartit d’energies renovables optimitzant els consums al moll de Pescadors.

A més dels projectes que es presentaran dins el programa de l’Smart Ports, el Port de Barcelona participarà també en el programa de l’Smart City amb una conferència del subdirector general d’Innovació i Estratègia de Negoci i del Port de Barcelona i ex-president de l’International Association of Ports and Harbors, Santiago Garcia-Milà, sobre com la nova economia i les normatives ambientals estan marcant les tendències als ports de tot el món; i una sessió sobre innovació amb el 3D Incubator i BCN Tech HUB.

Smart Ports: Piers of the Future se celebrarà en el marc de l’Smart City Expo World Congress. L’esdeveniment podrà seguir-se en format online, en streaming, a través de: https://www.smartports.tv/. Les edicions anteriors van ser un èxit de participació: Smart Ports 2020, que va ser exclusivament virtual, va rebre més de 5.700 usuaris únics i 20.000 visites en directe de 94 països. Aquest any, la previsió és superar els 6.000 usuaris únics i atraure a més gent de tot el món.

Fecha del Taller: