Les empreses xineses redoblen la seva aposta per Catalunya

Xina ha passat de ser la fàbrica del món a un dels inversors més cobejats. Aprofitant la fase d’expansió de les seves companyies, Catalunya tracta de captar almenys un pessic de les seves inversions globals, que a Europa passen els 7.500 milions d’euros, segons Esade. L’adquisició de Miquel Alimentació per la companyia pública Bright Food per convertir-la en una plataforma de distribució internacional ha estat l’última pica d’un país les empreses del qual també han injectat capital en el sector industrial (Huayi, Blue Star o CCIC), del gran consum ( Lenovo) o en immobles.

El sector exterior ha estat un mannà per sobreviure i sortir de la recessió. Només en el primer semestre d’aquest any el capital forà es va multiplicar per cinc i va arribar als 1.959 milions d’euros, segons el Ministeri d’Economia. Els primers inversors segueixen sent Alemanya (305 milions) i el Regne Unit (177 milions), a més de Luxemburg i Holanda, que tradicionalment apareixen en els primers llocs a canalitzar capitals pels seus avantatges fiscals. Molt lluny d’aquests volums està encara Xina, però el seu aterratge a Catalunya ja és un fet.

L’última gran adquisició xinesa a Catalunya ha estat la Miquel Alimentació, amb seu a Vilamalla, que factura al voltant de 900 milions d’euros i dóna feina a 2.500 treballadors. L’operació protagonitzada pel gegant de l’alimentació Bright Food, que el diari China Maily va valorar en 110 milions d’euros, suposa un canvi de propietat de l’empresa familiar amb una antiguitat de 90 anys. L’estratègia de la companyia xinesa passa per fer de Miquel Alimentació una plataforma no només per distribuir a Espanya, sinó també per importar i exportar al país asiàtic.

 Augment de les vendes

En els últims quatre anys les exportacions catalanes s’han incrementat des de 2010 el 66,8%, fins 101.100.000 d’euros, amb una quota del 2,5% sobre el total. Fins a juliol d’aquest any les vendes a aquest país van superar aquesta xifra, fins a 110.900.000, la qual cosa suposa un increment respecte al mateix període de l’any anterior del 20,4%. No obstant això, Catalunya encara compra molt més: al juliol les importacions van tenir un valor de 689 milions d’euros, el 24,9% més que fa un any. La quota de mercat de la Xina és del 9,8%, superior a la de França o Itàlia.

Joan Dedéu, president de China Consultants, explica que “un dels punts estratègics de la Xina resideix en globalitzar la inversió “. Fa anys que ha advertit que la Xina ja no és només la fàbrica del món, sinó un mercat de consum de primer ordre i un inversor internacional “. Una de les majors injeccions de capital a Catalunya ha estat la de Hutchinson a la terminal BEST (Barcelona Europe South Terminal). El grup va invertir l’any passat 150 milions per ampliar aquestes instal·lacions.

Font: el País
Foto: china.org

Fecha del Taller: