L’Edifici Escar del Port de Barcelona serà una de les seus de l’Institut de Nàutica a partir del curs vinent

L’Institut de Nàutica de Barcelona s’ubicarà i concentrarà l’activitat de manera definitiva a partir del curs 2026-2027, en dos edificis situats l’un davant de l’altre i cedits pel Port de Barcelona. Un serà en la ubicació actual de l’edifici El Far, amb l’aulari i l’administració, i l’altre en el nou edifici Escar, que el curs vinent ja formarà part del centre i progressivament serà ampliat per tal d’assolir la capacitat necessària, i on s’ubicaran els tallers. Cal destacar també que els vaixells que s’usaran per a la formació d’estudiants estaran varats a la zona del moll de Pescadors. Un fet que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

El projecte compren la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica durant els propers tres cursos (2023-2024, 2024-2025 i 2025-2026) en què es realitzaran obres d’adequació a l’edifici Varadero per ampliar els espais. La superfície total de l’institut, un cop acabades les obres, serà de 4.734 m2.

El finançament total del projecte és de 4,5 milions d’euros a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Educació, el Port de Barcelona i Marina Barcelona 92. Durant el procés d’ampliació i trasllat, es garantirà la tasca educativa del centre i els espais necessaris per dur-la a terme.

Fases del projecte de reorganització de l’Institut de Nàutica de Barcelona

Actualment l’Institut de Nàutica està format per tres equipaments: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes, i l’edifici Taller Grues. De cara al curs vinent l’edifici Taller Grues, que estava cedit per l’Ajuntament de Barcelona de manera provisional a l’institut, ja no en formarà part. Aquesta operació facilitarà la implantació de l’equip italià de la Copa Amèrica 2024, Luna Rossa Prada Pirelli Team.

Per aquest motiu, ja en el curs 2023-2024 i els ens dos següents, 2024-2025 i 2025-2026, l’Institut de Nàutica de Barcelona no disposarà d’aquesta seu, però incorporarà un altre espai amb el nou edifici Escar. Així, durant aquests tres cursos, les tres seus de l’institut seran: l’edifici El Far, l’edifici Taller Drassanes i l’edifici Escar, el qual s’anirà ampliant dels 630 m2 de superfície inicial, als 2.619,5 m2 un cop acabades les obres i per a l’inici del curs 2026-2027.

El resultat final de la reorganització de les seus de l’Institut de Nàutica de Barcelona seran dos equipaments, molt propers físicament a diferència de la situació actual: l’edifici El Far amb tres plantes, amb un petit espai de recepció a la planta baixa, una planta segona, d’administració i aulari, i una tercera, també d’aulari, per un total de 2.114,5 m2; i l’edifici Escar amb una planta baixa, una planta primera, una nau amb altell i un total de 2.619,5 m2 , dedicat als tallers de manteniment de vaixells. A partir del curs 2026-2027, l’edifici Taller Drassanes, també cedit pel Port de Barcelona, deixarà també de formar part de l’institut.

Dades de matrícula del centre i oferta d’ensenyaments

L’institut de Nàutica de Barcelona ofereix cicles formatius de Grau Mitjà (CFGM), de Grau Superior (CFGS) i Programes de Formació i Inserció (PFI), batxillerat esportiu i ensenyaments de Tècnic grau mitjà d’esport (TEGM) i grau superior (TEGS) per a un total de 434 alumnes matriculats.

Fecha del Taller: