L’economia catalana creixerà per sobre del 3% el 2015

L’any 2014 l’economia catalana ha presentat la millor evolució des de l’inici de la crisi, però sobretot destaca per ser el primer any des de l’any 2007 en què el creixement de l’activitat ha anat acompanyat de creació ocupació. Per tant, tot sembla indicar que l’economia catalana ha deixat definitivament enrere les caigudes del PIB. Aquesta és una de les principals conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya 2014, patrocinada per Banco Santander, i que en l’acte de presentación va comptar amb la presència de Felip Puig, conseller d’empresa i ocupació de la Generalitat de Catalunya; Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Catalunya i Luis Herrero Borque; subdirector general del Banco Santander i responsable a Catalunya.

L’evolució alcista de l’economia catalana s’ha accentuat el primer trimestre de 2015, superant en més d’un punt i mig el creixement registrat per la zona euro, i es preveu que acabi l’any amb un augment superior al 3%. Però el volum de PIB de 2014 encara és un 6% inferior al de 2007, i no serà fins al 2016 que s’igualarà el registre d’abans de la crisi. En canvi, l’impacte de la crisi sobre l’ocupació ha estat molt més important i, per aquest motiu, es trigarà més anys en recuperar el nivell d’ocupació que havia abans de la crisi. De complir-se les previsions oficials actuals, el 2018 l’economia catalana podria recuperar el nivell d’ocupació del 2009 i el 2021 el de l’any 2007.

Els factors interns que estan impulsant aquesta tendència a la recuperació són: l’impuls de les exportacions i del turisme a Catalunya; el creixement del PIB en el sector serveis; la reactivació del consum privat; l’afavoriment d’un nou cicle inversor (la inversió va créixer a Catalunya un 10% el 2014); i la millora dels resultats economicofinancers de les empreses catalanes.

Fecha del Taller: