L’Associació Clúster Alimentari i Mercabarna Export aposten per la innovació i la logística

El Clúster Alimentari vol afavorir la competitivitat de les empreses del sector i les seves exportacions, optimitzant-ne el transport i les operacions logístiques. Mercabarna Export estudia com millorar la logística dels productes peribles.

Durant aquest any, l’Associació Clúster Alimentari de Barcelona, entitat que reuneix a més de 40 empreses que operen a Mercabarna, impulsarà més accions i més continuades en innovació i tecnologia i en logística, amb l’objectiu de respondre a les inquietuds de les empreses associades.

Una d’aquestes és la posada en marxa d’una comissió de treball sobre logística, amb la finalitat d’impulsar la competitivitat de les empreses del sector i per afavorir les exportacions, optimitzant-ne el transport, tant terrestre como marítim o aeri, especialment pels productes peribles.

Així doncs, des del Clúster Alimentari es vol impulsar serveis de transport que ajudin a les empreses a reduir els temps i els costos del transport, compartint espais o bé potenciant l’ús del transport marítim de curta distància i el ferrocarril, un mode de transport que ara per ara no s’utilitza pels productes peribles.

En aquest sentit, el Clúster Mercabarna Export, que agrupa a unes quaranta empreses i que treballa per oferir solucions logístiques, financeres, d’estudi de nous mercats a totes aquelles empreses que vulguin exportar, està estudiant com optimitzar les operacions de agrupatge internacional, és a dir, la càrrega mixta que, des de Barcelona, va a l’estranger en camions amb productes de diferents empreses de Mercabarna, per fer més eficient la logística.

Pel que fa al tràfic aeri de mercaderies, conjuntament amb AENA, Mercabarna contactarà amb diverses companyies aèries per millorar i incrementar el transport de productes peribles a través de l’aeroport de Barcelona-El Prat. I, en referència al transport marítim, i conjuntament amb el Port de Barcelona, el Clúster treballarà amb diferents navilieres per aconseguir més i millors rutes que passin per Barcelona. D’aquesta manera, es vol potenciar tant el transport de productes frescos en contenidors com a través de short sea shipping afavorint operacions logístiques intermodals.

Exemple d’això ha estat la recent participació conjunta de Mercabarna, el Port de Barcelona i la naviliera Grimaldi a la fira Fruit Logística celebrada el mes de febrer a Berlín. L’objectiu d’estar juntes les empreses exportadores, el port i una naviliera dedicada al transport marítim de curta distància va ser el de promoure Mercabarna com el Hub Alimentari del Mediterrani i com a principal plataforma d’importació i exportació de productes hortofrutícoles del sud d’Europa.

Font i foto: BCL

Fecha del Taller: