Una delegació del Govern català participa en el novè Fòrum Urbà Mundial (WUF9) que les Nacions Unides organitzen entre el 7 i el 13 de febrer a Kuala Lumpur (Malàisia), sota el títol Ciutats 2030, ciutats per a tothom: Implementant la Nova Agenda Urbana.
El Fòrum Urbà Mundial (FUM) és un fòrum tècnic no legislatiu, convocat pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) des de 2002. És la trobada global més important en el camp del desenvolupament urbà sostenible i els assentaments humans.
El Fòrum de Kuala Lumpur contribuirà a la promoció mundial en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com al desplegament de la Nova Agenda Urbana (NAU), aprovada a la conferència Hàbitat III de les Nacions Unides que va tenir lloc a Quito (Equador) l’octubre de 2016. La NAU estableix una visió comuna i uns estàndards mundials per al desenvolupament urbà en les pròximes dècades.
El Govern català ha estat convidat a participar en el Fòrum Mundial Urbà com a reconeixement a la seva contribució al debat sobre urbanització sostenible. En aquest marc, donarà a conèixer el procés de redacció de l’Agenda Urbana de Catalunya, un document que adaptarà a la realitat catalana les directrius de la Nova Agenda Urbana (NAU) de l’ONU.
El Govern es va adherir des del primer moment a la NAU i va anunciar el desplegament d’una Agenda Urbana de Catalunya que transposés i concretés aquestes directrius per a Catalunya. La implicació del Govern amb les polítiques de desenvolupament urbà sostenible de l’ONU es va plasmar també en la signatura, el 2017, d’un memoràndum d’entesa amb ONU-Hàbitat, l’organisme de Nacions Unides que coordina totes les activitats relacionades amb els assentaments humans. L’acord permet al Govern i a l’ONU compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació per dur a terme projectes específics.
L’Agenda urbana catalana tindrà una visió estratègica i se n’hauran de derivar polítiques públiques, plans, legislació, accions concretes, i el finançament necessari. Atès que l’Agenda urbana vol ser un marc estable que guiï el desenvolupament urbà els propers anys, el Govern aposta per un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions. Així, properament es constituirà l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, integrat per la Generalitat de Catalunya, els governs locals, l’àrea metropolitana i els sectors associatius, acadèmics i empresarials del país, que vetllarà per l’elaboració de l’Agenda.
La coordinació entre administracions per fer realitat l’Agenda Urbana de Catalunya, iniciada durant el mes de gener mitjançant reunions preparatòries, ha tingut la seva continuïtat amb la presentació conjunta d’un estand a Kuala Lumpur que representarà la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
L’estand, sota el lema “Catalunya, el futur que volem”, explicarà la visió del Govern i el món municipalista sobre l’Agenda Urbana de Catalunya. Els visitants podran obtenir informació sobre els reptes presents i futurs de Catalunya, les seves principals dades descriptives i les polítiques concretes que s’abordaran amb l’Agenda.