L’Aeroport de Barcelona-El Prat aposta por ser un hub per la logística farmacèutica

IATA, l’associació internacional del transport aeri, juntament amb l’associació Barcelona- Catalunya Centre Logístic (BCL) i l’Aeroport de Barcelona-El Prat han iniciat el procés de certificació d’excel·lència logística – IATA CEIV Pharma. En total, cinc empreses logístiques, els agents de handling Swissport i WFS i les transitàries Airpharm Logistics, DB Schenker i Ibercondor quedaran certificades per a la manipulació de medicaments d’ús humà en l’àmbit de la càrrega aèria.

El projecte Center of Excellence for Independent Validators on Pharmaceutical Handling de IATA (CEIV Pharma) té com a objectiu validar les empreses que conformen la cadena logística, acreditant-les internacionalment per a la manipulació, gestió i enviament de medicaments d’ús humà segons els estàndards mundials de distribució farmacèutica.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de rellevants empreses farmacèutiques catalanes, interessades a comptar amb agents certificats internacionalment pel transport de medicaments que garanteixin el compliment de les exigents normatives europees i dels països més avançats, que estipulen estrictes controls de temperatura, embalatge, etc.

Catalunya concentra el 48% de les exportacions espanyoles de farmàcia per avió i els productes farmacèutics i químics representen el 14% de la càrrega aèria de l’Aeroport de Barcelona-El Prat segons dades de la Duana Espanyola. Es tracta d’un sector eminentment exportador i d’alt valor afegit, amb un altíssim percentatge de les mercaderies sortint cap a tercers països.

Hub internacional de transport de medicaments

BCL i AENA, impulsors del projecte CEIV Pharma a Barcelona, consideren molt important comptar amb empreses certificades que cobreixin tota la cadena logística per aconseguir el posicionament de l’aeroport i de la seva comunitat logística com un hub internacional de transport de medicaments.

Les empreses amb centres certificats a Barcelona inclouran dos grans agents de handling de l’aeroport (Swissport i WFS) i tres transitaris (Airpharm Logistics, DB Schenker i Ibercondor). Això garanteix una cobertura total dels enviaments de farmàcia a través de l’aeroport. Barcelona serà l’aeroport espanyol on se certificarà el major nombre d’empreses, reflectint la importància del sector farmacèutic català.

En la presentació de l’inici d’aquest procès de certificació van estar presents: Ronald Schaefer, Project Lead of IATA, Michael Higgins, Regional/Europe Senior Director of Airports of IATA, Eduardo Cerezo, Cap de la Divisió de Càrrega de l’Aeroport de Barcelona-El Prat i Santiago Bassols, Director de BCL, a més de diversos representants de les empreses que inicien ara el procés de certificació.

Fecha del Taller: