L’Aeroport de Barcelona creix per sobre del ritme mundial gràcies al tràfic intercontinental

L’aeroport de Barcelona Josep Tarradellas – El Prat continua creixent i s’espera que tanqui el 2019 amb un creixement en nombre de passatgers aproximat del 5% respecte l’any anterior, superant els 52 milions de passatgers.

El principal segment de creixement se situa en el segment intercontinental, que en el període gener-setembre del 2019 ha mostrat un creixement de l’11,6% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquest tràfic intercontinental viatja en un 57% de forma indirecta, una mostra del potencial de l’Aeroport de Barcelona per tal d’atraure encara més rutes directes.

La puntualitat dels vols de l’Aeroport de Barcelona és un punt de millora que limita la competitivitat de la infraestructura. Durant el període gener-octubre 2019, la puntualitat del total de les operacions de l’Aeroport de Barcelona va ser d’un 71% de les operacions totals (segons dades de l’OAG, es considera puntual un vol que surt en menys de 15 minuts de l’hora programada). Aquest valor ha millorat 9 punts respecte el mateix període de l’any passat.

Tot i així, cal recordar que els mesos on la puntualitat baixa representen els mesos d’estiu on es concentren moltes operacions, fet que evidencia l’estacionalitat que pateix l’aeroport de Barcelona .

La importància de l’Aeroport de Barcelona a nivell europeu

Barcelona continua pujant fins a la sisena posició dels aeroports europeus amb més volum de passatgers en el període gener-agost 2019, segons l’ACI. Actualment ha superat a Istanbul a causa del canvi d’aeroport que hi ha hagut en la ciutat turca.

Barcelona manté un 7% de passatges de connexió, una xifra molt baixa comparada amb la majoria d’aeroports competidors.

En un rànquing de les ciutats amb més demanda de tràfic (directe i indirecte), descomptant els passatges connexió, Barcelona es situa en tercera posició com a ciutat en nombre de passatgers, per darrere de l’aeroport de Londres Heathrow i París Charles de Gaule. Si aquest mateix rànquing ho mesurem per aeroports en comptes de ciutats, Barcelona ocupa la tercera posició d’Europa i la primera a nivell estatal (gener-agost acumulat, 2019).

Novetats de la temporada d’hivern

En la temporada d’hivern 2019 s’han incorporat tres noves rutes per part d’Air Senegal a Dakar, d’Emirates a la ciutat de Mèxic i a Tel Aviv per part de Bluebird.

Hi ha un creixement de 500.000 places respecte la temporada d’hivern passada, tot i així s’observa un creixement superior en l’oferta de seients a la T2 (3,5%) que a la T1 (1,8%) .Un any més, Vueling és l’operador que més contribueix a aquest creixement.

Fecha del Taller: