L’Institut Cerdà ha elaborat, per encàrrec de la Diputació de Barcelona i la patronal vallesana CECOT, un estudi per impulsar la Ronda del Vallès o B-40. L’estudi quantifica els beneficis que aportaria per a l’economia i les empreses la finalització i explotació del tram Abrera-Terrassa. L’estalvi intern de les empreses seria de sis milions d’euros anuals i l’estalvi en l’àmbit de la mobilitat, de 24 milions anuals. En termes de sostenibilitat, s’evitaria l’emissió de 6.700 tones anuals de CO2 i l’impacte macroeconòmic s’ha xifrat en 252 milions.
L’estudi de trànsit corrobora que més de 2.500 vehicles pesants diaris circularien per aquesta via, que ofereix un trajecte més curt que les connexions actuals. Això suposaria un estalvi de 126 milions d’hores anuals i de 3,2 milions de quilòmetres l’any.
Així mateix, l’estudi detecta oportunitats de creixement de l’activitat empresarial condicionats a la posada en funcionament de la infraestructura com ara implantar noves activitats a les àrees directament afectades; ampliar el mercat i la capacitat comercial de les empreses; millorar la flexibilitat de les cadenes de proveïment i facilitar la mobilitat dels treballadors.
A més, la posada en funcionament de l’eix viari permetria augmentar la fiabilitat i l’eficiència dels desplaçaments.
Les obres de la B-40, que ha de portar a terme el Ministeri de Foment, estaran acabades l’any 2019, tot i que des de la Generalitat de Catalunya es reclama que hi ha marge per acabar-les abans perquè es tracta d’un tram de només 6,5 quilòmetres que porta cinc anys de retard i que fa 10 anys que es va adjudicar.