La IATA lliura un reconeixement a BCL pel seu suport al sector bio-farmacèutic i la càrrega aèria

La IATA, l’associació internacional del transport aeri, ha atorgat un reconeixement a l’associació Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL) pel seu impuls al procés de certificació d’excel·lència logística IATA CEIV Pharma, que s’està realitzant actualment a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Dos agents de handling –Swissport i WFS– i 3 transitaris –Airpharm, Ibercondor, DB Schenker– van iniciar, l’octubre del 2015, aquest procés de certificació que les capacitarà per a la manipulació de medicaments d’ús humà en l’àmbit de la càrrega aèria.

El projecte Center of Excellence for Independent Validators on Pharmaceutical Handling – IATA CEIV Pharma té com a objectiu validar les empreses que conformen la cadena logística, acreditant-les internacionalment per a la manipulació, gestió i enviament de medicaments d’ús humà segons els estàndards mundials de distribució farmacèutica.

El reconeixement, que també han rebut AENA i l’Aeroport de Barcelona–El Prat s’ha lliurat en el 10è World Cargo Symposium, la principal conferència mundial de càrrega aèria, organitzada per la IATA, que ha aplegat a Berlin entre el 15 i el 17 de març a més de 1.000 professionals del sector.

Programa específic pels operadors de càrrega aèria

La IATA ha desenvolupat un programa específic de formació i sistema d’auditoria pels operadors de càrrega aèria, anomenat CEIV Pharma, que garanteix que l’empresa certificada compleix amb els requisits legals necessaris per a la manipulació de medicaments a tot el món. Mantenir els medicaments i productes bio-farmacèutics en estrictes condicions de temperatura i humitat és una condició necessària per garantir-ne el consum.

Les 5 companyies logístiques que han iniciat el procés de certificació IATA CEIV Pharma a Barcelona han finalitzat la seva formació i ara estan realitzant les operacions tutelades pels responsables de la IATA que avaluaran el seu funcionament i lliuraran les certificacions definitives durant els propers mesos.

Recolzament de la indústria

Catalunya concentra el 48% de les exportacions espanyoles de farmàcia per avió i els productes farmacèutics i químics representen el 14% de la càrrega aèria de l’Aeroport de Barcelona – El Prat segons dades de la Duana Espanyola. Es tracta d’un sector eminentment exportador i d’alt valor afegit, amb un altíssim percentatge de les mercaderies volant cap a tercers països. Per aquesta raó els grans laboratoris farmacèutics catalans han recolzat específicament aquesta iniciativa.

La industria bio-farmacèutica factura 1.3 bilions de dollars anuals al mon. Les previsions són que segueixi creixent a un ritme del 6% anual fins al 2019, molt especialment en aquells productes que requereixen de cadena de fred pel seu transport. La despesa logística d’aquest sector es de 58.000 milions de dollars dels quals 10.100 milions corresponen a les despeses en la cadena de fred.

La comissió de càrrega aèria de BCL segueix ara treballant perquè noves empreses se sumin a aquest programa de qualitat sectorial i obtinguin la certificació IATA CEIV Pharma.

Fecha del Taller: