La Generalitat adjudica la construcció i el llançament dels primers nanosatèllits que posarà en òrbita al març

La seu del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha acollit avui la signatura dels contractes per al disseny, construcció, llançament i posterior explotació de les dades proporcionades dels dos primers nanosatèl·lits que la Generalitat de Catalunya posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya.

L’acte de signatura ha comptat amb la participació del conseller Jordi Puigneró i del director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, així com dels màxim directius de les dues empreses adjudicatàries dels contractes licitats: Rafel Jordà, CEO d’Open Cosmos, i Jaume Sanpera, CEO de Sateliot.

El llançament: el 20 de març

La posada en òrbita d’aquests dos primers nanosatèl·lits de la Generalitat, per proveir de serveis digitals els diferents Departaments del Govern, forma part de l’Estratègia New Space aprovada per l’executiu català el passat 27 d’octubre.

Si les condicions meteorològiques són òptimes, el llançament del primer nanosatèl·lit es farà el proper 20 de març a les a les 07:07:12 hores, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, la primera base espacial construïda al món i actualment una de les més ocupades a causa, bàsicament, de l’activitat de suport per a l’Estació Espacial Internacional.

Aquest satèl·lit, desenvolupat per Sateliot i fabricat per Open Cosmos, oferirà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) a tot el territori català.

Característiques i serveis dels nanosatèl·lits

Connectivitat IoT. L’empresa Sateliot s’ha adjudicat, per un import de 574.750€, la construcció d’un nanosatèl·lit 3U (de 3 unitats) que desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT), és a dir, permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Alguns dels casos d’ús que es volen implementar amb el nanosatèl·lit d’IoT són el monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d’aigua arreu del territori; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots i monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres meteorològics; i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

Observació de la Terra. Per la seva banda, l’empresa Open Cosmos s’ha adjudicat, per un import de 1.724.250€, la construcció d’un nanosatèl·lit de 6U (6 unitats) que oferirà serveis d’observació de la Terra que permetran obtenir imatges des de l’espai en diferents bandes espectrals per a l’estudi del territori.

Amb aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra es volen implementar casos d’ús relacionats amb l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; prevenció i detecció d’incendis forestals; planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; gestió de l’aigua, i seguiment, control i protecció del medi i de l’activitat marítima.El llançament d’aquest nanosatèl·lit està previst per a mitjans del 2022.

La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà a través d’un sistema establert a la Ground Station (estació terrestre de control) ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), que es troba a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i està gestionat per l’IEEC.

Les dades del territori català obtingudes per ambdós nanosatèl·lits aportaran informació cabdal per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua, la protecció de la natura, la prevenció de desastres naturals i d’incendis forestals i altres mesures per lluitar i incidir contra l’acceleració del canvi climàtic.

Les dades seran explotades en un primer moment pels departaments de la Generalitat, amb la voluntat, a posteriori, d’obrir-les a universitats, centres de recerca, centres tecnològics i empreses.

Fecha del Taller: