La Cambra de Barcelona, en col·laboració amb el Consell de Cambres, engeguen a partir d’aquest dijous una iniciativa per animar l’empresariat a presentar projectes que contribueixin a construir un nou hub industrial de la mobilitat del futur, que situï Catalunya com un actor de primer ordre en matèria de mobilitat sostenible i respectuosa amb l’entorn.
La iniciativa comptarà amb la participació de grans institucions i empreses, com el RACC, el Consorci de la Zona Franca, Price Waterhouse, el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, Ficosa, el Circuit de Barcelona-Catalunya, Leitat, la Universitat Politècnica de Catalunya, Moventia, Fira de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, el ClusterMoto, el Banc Sabadell, CaixaBank, Barcelona TechCity i IQS. Així mateix ho han presentat aquest matí en roda de premsa el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, i el president del RACC i de la comissió d’Infraestructures, Transports i Mobilitat de la Cambra, Josep Mateu.
L’objectiu és trobar, impulsar i acompanyar projectes industrials orientats a la mobilitat sostenible i fer d’aquesta iniciativa una història d’èxit que permeti crear models de creixement industrials pel país. Es tracta d’assentar les bases d’una nova indústria orientada a la mobilitat sostenible, que estigui adaptada a l’entorn del segle XXI, que sigui competitiva i que tingui una forta vocació exportadora i d’internacionalització.
L’acció es vehicularà a través de la Cambra i de la Llotja Virtual, el fòrum impulsat per la Cambra per fomentar la generació i l’intercanvi d’idees entre l’empresariat, des d’on emprenedors i empreses, fundacions, associacions i altres models col·lectius podran enviar projectes relacionats amb la indústria de la mobilitat que mirin a llarg termini, que tinguin futur i que situïn la indústria catalana al món. El document de presentació haurà de definir la seva proposta i la seva viabilitat, així com la competitivitat de mercat i els seus terminis. Les propostes es podran fer arribar a través del web de la Cambra (www.cambrabcn.org/hubIndustrialMobilitat) fins al 25 de juliol.
Durant aquest procés un comitè avaluador, format per les empreses i institucions participants, analitzarà que les propostes compleixin amb la filosofia de la iniciativa. És per això que es valorarà la viabilitat i la maduresa del projecte, la vocació internacional, el nombre de socis que presenten la proposta, les sinèrgies amb la indústria actual de mobilitat, la capacitat d’innovació, la sostenibilitat i alineament amb els ODS, i el nombre d’ocupació directe i indirecte que genera el projecte. Conseqüentment, el comitè aprovarà aquelles iniciatives que responguin millor als objectius.
La decisió del possible tancament de les plantes de Nissan a Catalunya suposaria un cop dur per a l’economia, i ha estat el catalitzador d’aqueta iniciativa, amb l’objectiu de crear l’oportunitat per reflexionar entre tots sobre els beneficis i reptes d’una indústria en plena transformació. Catalunya ha de continuar liderant la mobilitat al nostre país i al sud d’Europa. Ha de treballar per un model de mobilitat sostenible, compartit, respectuós amb l’entorn, menys intensiu en carboni i que sigui compatible amb una aposta industrial a llarg termini. Les infraestructures de la mobilitat i el parc mòbil viuran una revolució en la manera com es concebien fins ara, fet que provocarà la demanda d’un nou model industrial basat en les premisses de sostenibilitat i de respecte amb l’entorn.
Aquest canvi no serà possible sense idees. Cal aprofitar la situació actual per teixir les bases per a una nova indústria catalana de la mobilitat competitiva, innovadora i amb vocació exportadora. Hi ha molt en joc i les entitats impulsores de l’acció consideren que cal fer un pas endavant per recuperar la iniciativa industrial que sempre ha tingut Catalunya i potenciar (amb la indústria actualment existent) les bases d’un nou hub d’indústria del demà. L’aposta de les cambres passa per la sostenibilitat i la innovació, dos dels eixos que formen part del pla estratègic Catalunya 2030/40.