La biotecnologia espanyola adquireix cada vegada més presència als EUA

Aquest any acudeixen a la BIO International Convention, que se celebra a Filadèlfia del 15 al 18 de juny, 48 empreses espanyoles convocades per ICEX.

BIO International Convention és l’esdeveniment mundial més important de la indústria de la biotecnologia. La seva periodicitat és anual, i la seva seu, rotativa. Aquest any se celebra entre els dies 15 i 18 de juny a la ciutat de Filadèlfia, Pennsilvània, als Estats Units.

ICEX Espanya Exportació i Inversions organitza per dotzena vegada la participació espanyola, integrada aquesta vegada per 48 empreses, nombre que ha anat experimentant un important increment des de l’any 2004, quan el pavelló espanyol va estar compost per 9 expositors.

Aquesta evolució demostra tant el ferm compromís de ICEX a millorar la imatge país entre els agents nord-americans del sector, com l’interès de les empreses espanyoles en el major mercat biofarmacèutic del món i origen de gran part de les fites biotecnològics dels últims 30 anys.

Els expositors es troben físicament distribuïts en quatre àrees: tres d’elles representen a les bioregions d’Andalusia, Catalunya -més de la meitat de les empreses procedeixen de Barcelona- i País Basc, i la quarta, anomenada Spain Bio, acull les firmes d’ altres zones, així com a institucions d’àmbit estatal.

Una de les claus de l’èxit d’aquest esdeveniment es troba a l’excepcional oportunitat que suposa per a les empreses el sistema de partnering que es desenvolupa durant la fira, i que permet entrar en contacte amb potencials socis o clients mitjançant reunions one to one.

Mercat petit però molt especialitzat
El sector espanyol es percep en EUA com un mercat de mida petita (en comparació amb el mateix), si bé amb una molt alta qualitat investigadora, fonamentalment en les àrees d’oncologia, malalties neurodegeneratives i inflamatòries, i rares, tant en recerca bàsica com en aplicada i en diagnòstic clínic.

La biotecnologia espanyola creix a un ritme superior a la mitjana de la UE, de manera que Espanya s’ha convertit en el cinquè país de la UE-15 en producció científica en biotecnologia per darrere del Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia, tot i que el sector és deficitari en el desenvolupament de productes i tecnologies, així com en la seva aplicació en l’empresa (la recerca pública representa al voltant del 70% del total).

Interacció amb els EUA
Al llarg dels darrers anys, la biotecnologia espanyola ha anat guanyant confiança per desenvolupar activitat comercial i investigadora als EUA, quan anteriorment el seu mercat natural era essencialment la Unió Europea (Alemanya, Regne Unit, França i Itàlia).

La interacció entre les empreses espanyoles i nord-americans és cada vegada més gran. Grans empreses originàries dels Estats Units (Amgen, Genentech Inc, Monsanto i Syngenta AG) reconeixen el valor de les petites empreses espanyoles de biotecnologia, que en general estan més especialitzades. Aquest fet crea un clima favorable per a l’establiment d’acords de col·laboració tecnològica o comercial, o fins i tot per al finançament de projectes. Per a les companyies espanyoles que desenvolupen productes biotecnològics d’alt valor afegit -com en el cas dels fàrmacs-, i que requereixen de la prèvia aprovació de la Food & Drug Administration (FDA), l’associació amb una empresa dels EUA pot ajudar al desenvolupament de nous productes, i a rebre suport tant econòmic com estructural per seguir tots els passos necessaris per aconseguir aquesta aprovació.

Jornada Spain kicks off
La participació espanyola a BIO es veurà reforçada amb la tercera edició de la jornada Spain Kicks off BIO, que tindrà lloc a l’Independence Visitor Center de la ciutat de Filadèlfia el matí del 15 de juny.

Aquesta activitat, organitzada des de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Chicago, porta per títol “Winning Strategies to Move Forward” i se centrarà principalment en el licensing, la transferència de tecnologia i en l’accés a les fonts externes de finançament.

Finalitzarà amb un còctel de networking dirigit a les empreses espanyoles assistents a la BIO, a les empreses nord-americanes presents i a representants dels diferents estats, universitats i centres de recerca que acudeixin a l’esdeveniment.

Dos dies després, el 17 de juny, se celebrarà al pavelló espanyol un esdeveniment de networking en el qual s’oferirà un càtering amb productes espanyols. Aquesta activitat pretén donar notorietat a la participació espanyola a la fira.

Font i foto: Icex

Fecha del Taller: