La 3D Incubator celebra el seu tercer aniversari amb 82 empreses incubades

La primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, impulsada el 2019 pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Leitat, amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, la 3D Incubator, celebra el seu tercer aniversari amb un total de 82 empreses incubades. Es tracta d’ un projecte pioner a Europa que pretén fomentar l’ emprenedoria i ajudar a la consolidació d’ empreses a través de la innovació i la prestació de serveis de producció en impressió 3D, assessorament empresarial, certificació de peces i accions de suport a la comercialització.

Amb motiu de l’aniversari, ahir es va celebrar a la 3D Incubator una trobada entre algunes de les empreses incubades dels últims tres anys, posant en valor la creació de sinergies entre empreses i projectes de diferents àmbits.

El delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, assenyala que “estem orgullosos d’haver apostat per aquesta iniciativa el 2019. Gràcies a la creixent implicació de les empreses amb la nova economia i les noves tecnologies, entre tots hem aconseguit crear amb èxit un punt de trobada per a companyies de tota la Unió Europea que vulguin explorar i desenvolupar la producció mitjançant la impressió 3D”.

Per la seva banda, Joan Parra, CEO i vicepresident executiu de Leitat, assenyala que “la iniciativa ens ha permès descobrir grans idees de negoci avantguardistes que aposten pels avantatges que ofereix la impressió 3D i que, gràcies a l’assessorament i l’accés als laboratoris de la 3D Incubator, avui dia ja són al mercat. Però si hi ha quelcom que destaco d’aquests primers tres anys són les sinergies que han sorgit en el marc d’aquest ecosistema. Fins i tot en moments tan difícils com l’estat d’alarma, van néixer projectes fruit de la col·laboració entre empreses incubades i la seva voluntat d’ajudar la ciutadania”.

Superades les expectatives inicials

Des de la seva inauguració el 2019, la 3D Incubator ha impulsat 82 projectes, superant les seves expectatives d’assolir els 100 en un termini de 5 anys. De totes les empreses, l’11% són internacionals i procedeixen de diferents països: Irlanda, Anglaterra (pre-Brexit), Polònia, Romania, França i Alemanya.

D’altra banda, la iniciativa ha rebut més de 650 sol·licituds d’start-ups i emprenedors procedents d’altres països com Itàlia, Bèlgica, Estats Units, Uruguai, Colòmbia i Brasil, per desenvolupar la seva idea de negoci en el seu programa d’incubació. Així mateix, un altre punt a destacar del projecte és que ha contribuït a la generació d’ ocupació de qualitat, amb la creació de més de 90 nous llocs de treball.

Visites de gran nivell

La 3D Incubator s’ha convertit en un centre de referència de producció mitjançant impressió 3D, per la qual cosa en els seus tres anys de funcionament ha rebut la visita de més de 1.000 empreses, entre les quals destaquen les de Filmax, Samsung, Henkel, BCN3D, Continental, Damm, Wallbox, Forbes, HP, Materialise, Fundació MWC o Escribà, entre d’altres.

Així mateix, en l’últim any múltiples autoritats com la delegada del Govern a Catalunya, Ma Eugenia Gay; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant;  la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol;  o la Vicelehendakari Segona i consellera de Treball i Ocupació d’Euskadi, Idoia Mendia, han visitat les instal·lacions per conèixer els seus serveis i avenços en tecnologia i innovació.

Un altre reflex del gran interès que ha despertat el projecte també a nivell internacional ha estat el pas de personalitats com Eisa Jaber al Kuwari, cònsol general de Catar a Barcelona; o Olivier Ramadour, cònsol general de França a Barcelona, per la incubadora.

Reconeixement a la innovació

El gran èxit de la iniciativa ha estat reconegut en l’últim any mitjançant la seva nominació al Premi Innova en el marc dels Premis Empresa de l’Any 2020, atorgats cada any per El Periódico de Catalunya i Banc Sabadell. En aquest sentit, la 3D Incubator va rebre el premi en la categoria Innova, que posa el seu focus en iniciatives relacionades amb l’impuls d’innovació tecnològica orientada a millorar l’eficiència, competitivitat de l’oferta i capitalització d’una companyia.

Fecha del Taller: