La 18a edició de MedaLogistics posa especial focus en el reposicionament del Mediterrani com a plataforma mundial de logística

La 18a edició de la Setmana de Logística i Transport al Mediterrani (MedaLogistics Week), una  trobada organitzada conjuntament per l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona  (CZFB), amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, tindrà lloc del 31 de maig a l’1 de juny de 2022 en el marc de la celebració del Saló Internacional de Logística (SIL) de Barcelona, la principal trobada del sector logístic al Sud d’Europa i el Mediterrani, l’organitzador de la qual també n’és el CZFB.

La importància de la logística i el transport en la geopolítica i en les crisis

La 18a edició de MedaLogistics Week arriba en un moment clau: el COVID-19, el bloqueig del Canal de Suez al març del 2021 o l’actual guerra d’Ucraïna demostren com d’essencial és el sector de la logística i el paper fonamental que el Mediterrani pot jugar com a gran plataforma del comerç mundial. Així doncs, enguany la cimera impulsarà l’aliança entre Àfrica, Europa i Àsia i oferirà alternatives a aquelles empreses que voldran replantejar la seva cadena de valor des de la proximitat, potenciant les regions com una aposta de seguretat energètica, comercial i industrial.

Per a això, la trobada reunirà a empreses, governs i a experts internacionals dels principals sectors de la indústria, com la logística, el transport, ports, zones franques i les infraestructures, entre d’altres.

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, ha expressat que “volem que SIL 2022 segueixi caracteritzant-se per la seva internacionalitat a través d’esdeveniments com la MedaLogistics Week, que ens permet reforçar el nostre paper com a pont de negocis entre Europa, Amèrica Llatina, Àfrica, i els països del Mediterrani”.

Per la seva banda, Anwar Zibaoui, coordinador general d’ASCAME, assenyala que “és el moment d’actuar per reposicionar el Mediterrani com la gran plataforma logística dels fluxos est-oest i com la millor opció per canalitzar la càrrega entre Àsia, Àfrica i Europa. La logística mai ha estat tan important com ara”.

Aposta per una aliança del Mediterrani con Europa i Àfrica

La nova edició de MedaLogistics Week arriba amb la novetat d’abordar la situació post-pandèmia, potenciar la importància de la regió Mediterrània en el conjunt de l’economia global i abordar les necessitats de sostenibilitat del sector logístic i del transport al Mediterrani d’acord amb els ODS de les Nacions Unides. A més, es fomentarà l’aliança  d’Àfrica, Europa i Àsia, amb el Mediterrani al centre com a gran hub d’innovació, logística i transport.

El primer dia, la trobada tornarà reforçant la seva aposta amb la celebració del 18è Fòrum Mediterrani de Logística i Transport i la 14a Cimera de Ports i Transport Marítim.

El 18è Fòrum Mediterrani de Logística i Transport debatrà sobre la transformació de la cadena de valor del Mediterrani a través de les regions que el conformen i el rol de l’economia col·laborativa en el sector logístic mediterrani. Es plantejaran els reptes i les principals tendències que estan exercint una pressió creixent sobre els minoristes i els fabricants, tant en les seves cadenes de subministrament com en l’economia subjacent de l’entrega de béns al consumidor.

Per la seva banda, la 14a Cimera de Ports i Transport Marítim reflexionarà sobre el rol dels ports mediterranis en un món canviant, estratègies d’inversió amb impacte en les plataformes portuàries i les mesures que poden adoptar les autoritats portuàries de tot el Mediterrani per evitar que es produeixi una catàstrofe com la que va ocórrer al port de Beirut l’agost del 2020.

El segon dia de MedaLogistics Week es potenciarà el paper del Mediterrani com a punt de trobada entre tres grans continents: Àfrica, Europa i Àsia. Ho farà a través de la 1a Trobada de Logística d’Àfrica i la 1a Cimera de Zones Econòmiques Especials del Mediterrani i Àfrica.

La 1a Trobada de Logística d’Àfrica posarà especial focus en el paper de la logística en la integració econòmica africana i exposarà mesures clau per aprofitar al màxim l’Acord de la Zona de Lliure Comerç Continental d’Àfrica. A més, s’abordarà la situació del mercat d’inversió africà en els ports marítims, exposant els reptes i les oportunitats de negoci del sector.

D’altra banda, la 1a Cimera de Zones Econòmiques Especials del Mediterrani i Àfrica  plantejarà els beneficis que podrien aportar les zones econòmiques especials (ZEE) a l’Àfrica i a la regió mediterrània. Així mateix, analitzarà la situació idònia de les ZEE per adaptar-se i integrar la innovació 4.0, facilitant així que els ports puguin complir millor els seus objectius d’oferir un servei, unes instal·lacions i una eficiència de primera classe.

Fecha del Taller: