Primera edició d’aquest reconeixement a l’excel·lència d’una cadena de subministrament en el marc de l’European Supply Chain & Logistics Summit
El projecte implica el transport de peces de Corea fins al Port de Barcelona per via marítima i des d’allà per ferrocarril i camió fins a la planta d’Opel a Saragossa
L’European Supply Chain & Logistic Summit, que se celebra a Barcelona del 15 al 17 juny de 2015, ha atorgat avui a la companyia automobilística General Motors (GM) el guardó ‘Excellence in Supply Chain Award’, com a reconeixement a l’excel·lència i la innovació demostrades en totes les etapes de la cadena de subministrament del projecte per a la producció del vehicle Opel Mokka a Espanya. El premi, concedit per primera vegada en el marc de la 17a edició d’aquest congrés anual de la cadena de subministrament i logística d’Europa, ha estat recollit pel director general de GM Espanya, Antonio Cobo.
El ‘Projecte Mokka’ (títol de treball: “Projecte de producció Opel Mokka a Europa”) va ser concebut el 2013. L’objectiu general, amb un temps de realització de només un any, era reduir els terminis de lliurament per a les comandes dels clients europeus. Per a això es va identificar una nova base de producció al continent i –el que és motiu d’aquest premi– es va definir l’aplicació d’un concepte de cadena de subministrament adequada; tot amb la data de finalització prevista per a setembre de 2014.
General Motors va escollir la seva planta de Figueruelas (Saragossa) com a lloc de producció, pels seus estàndards d’alta qualitat, productivitat i professionalitat. D’altra banda, les instal·lacions i serveis que ofereix el Port de Barcelona i la seva connexió ferroviària amb Saragossa van ser factors determinants en l’elecció d’aquest port com a punt d’entrada a la península Ibèrica.
El juny de 2013 es va establir un equip multidisciplinari amb la participació de GM i GEFCO (operador logístic europeu de GM), amb l’objectiu de preparar l’arquitectura logística i la gestió de cadena de subministrament necessàries per fer arribar els components del vehicle des de Corea.
El concepte de cadena de subministrament implementat és KD-PBP (Knock Down-Part by Part, especejament complet). A través d’aquest sistema, GM Corea consolida en un centre KD les peces de proveïdors coreans necessàries per al muntatge dels vehicles i realitza enviaments setmanals en contenidor per via marítima. L’ocupació dels contenidors es maximitza gràcies a l’ús de diferents tipus d’embalatge segons les característiques geomètriques i pes brut de les peces.
El setembre de 2014 es va començar a aplicar amb èxit el ‘Projecte Mokka’, amb la fabricació europea de l’Opel Mokka a la planta de GM Espanya i una reducció del temps de lliurament de 5 setmanes.
WTG Events ha triat aquest projecte com a mereixedor del premi en reconeixement a la complexitat de la seva cadena de subministrament, en un temps de lliurament molt ajustat i amb la recerca de la millora contínua de l’eficiència de model. Des del llançament del projecte s’han implementat amb èxit mesures com la internalització i reubicació del proveïdor, l’anàlisi dels embalatges i els enviaments directes.
Com indica el director general de GM Espanya, Antonio Cobo: “Un element clau per a l’èxit del projecte Opel Mokka va ser la posada en marxa i en temps rècord de la cadena de subministrament dels components que vénen del país asiàtic. El treball conjunt realitzat amb GEFCO i la col·laboració de les empreses i agents que formen part de la cadena logística com són el Port de Barcelona, Maersk, Salvat, TMZ, i Sesé, entre d’altres, ha estat fonamental”. “Es tracta d’una configuració d’engranatges ben sincronitzats que ens ajuden a sostenir la nostra activitat industrial i comercial i que funcionen amb precisió, fiabilitat i regularitat. Una cadena d’engranatges robusta que ens ajuda en el nostre camí de creació de futur”, afegeix Cobo.
Sobre el ‘Projecte Mokka’
A continuació es descriuen les diferents etapes de la cadena logística aplicada.
1- Centre de KD de GM Corea
El centre de KD (magatzem d’empaquetatge i enviament) de la filial coreana de General Motors s’encarrega de rebre els components que necessita la filial espanyola per a la fabricació. Les peces són enviades setmanalment en contenidor marítim. GM Corea lliura la mercaderia al port d’Incheon en termes de FOB (Free on Board, franc a bord), per assegurar una millor coordinació entre el proveïdor i l’empresa de transport.
2- Transport marítim
Maersk és la naviliera escollida per GM/GEFCO per dur a terme el transport de contenidors des del port d’Incheon (Corea) al de Barcelona. Els contenidors es transporten en feeder des d’Incheon al port xinès de Ningbo, des d’on arriben a Barcelona en portacontenidors de línia transoceànica. El temps total del trajecte marítim és de 39 dies. El servei inclou totes les connexions fins que el contenidor es carrega al tren. L’equip estàndard de transport escollit per aquest projecte és un contenidor de 40 peus de major capacitat volumètrica.
3- Transport terrestre fins a destinació
El servei de transport terrestre des del Port de Barcelona fins al Centre de Desconsolidació (gestionat pel grup Sesé) també va a càrrec de Maersk.
Cada dia es carreguen al Port de Barcelona trens complets, operats per la companyia TCB Railway, que s’envien a la terminal marítima de Saragossa (TMZ). Si cal, es poden realitzar diverses sortides diàries. El volum addicional de l’operació Mokka ha consolidat la terminal TMZ com la segona terminal marítima interior de mercaderies d’Espanya. Hi ha el compromís de descarregar tots els contenidors rebuts a Barcelona durant l’escala setmanal abans de l’arribada del següent vaixell. Els contenidors es transporten per carretera al Centre de Desconsolidació el més aviat possible.
Un cop arriben a TMZ, els contenidors s’apilen segons el dia d’arribada, en aplicació d’un sistema FIFO (First in, First out; primer a entrar, primer a sortir), amb un temps aproximat d’estada d’una setmana. Els contenidors es transporten durant les 24 hores del dia, en camió-plataforma des TMZ al Centre de Desconsolidació.
Maersk ha generat una eina web de seguiment personalitzat per a aquest projecte, per facilitar la comunicació entre els implicats, i ha posat en marxa una intranet per permetre l’intercanvi de documents.
4- Centre de Desconsolidació
L’empresa designada per GM / GEFCO per administrar el Centre de Desconsolidació és el grupo Sesé, que gestiona un edifici de 30.000 m2 al polígon industrial El Pradillo, prop de la planta de GM Espanya. Les principals activitats d’aquest centre són: desconsolidació de contenidors marítims; reembalatge i/o la transferència; i regulació del material d’acord amb les sol·licituds automatitzades de material emeses per GM Espanya.
Tot això funciona dins d’un marc d’intercanvi electrònic de dades EDI (electronic data interchange), usant sistemes avançats de digitalització i gestió d’inventaris. El magatzem manté un estoc de seguretat d’una setmana per a cada referència i ha implementat un sistema de mínims que permeten actuar ràpidament en cas d’una contingència. El Centre de Desconsolidació opera en tres torns i els seus nivells d’activitat els fixa el programa de producció de GM Espanya.
Despatx duaner
El despatx duaner de tots els productes el realitza un departament específic a les instal·lacions de GM Espanya. GM/GEFCO ha confiat a l’operador Salvat l’emissió dels documents de trànsit ferroviari simplificat entre el Port de Barcelona i TMZ. També és responsable de l’emissió del document T1, rellevant en el cas de transport urgent per carretera, i de la coordinació amb els agents de transport terrestre i les autoritats duaneres.
Font i foto: Port de Barcelona