Amb 74 alumnes i les places esgotades, ha finalitzat la primera edició del projecte Forma’t a l’Port en l’àmbit de l’operativa marítima i el transport intermodal.
El curs, que s’ha celebrat entre els dies 10 i 14 d’abril, ha estat organitzat per l’Escola Europea de Short Sea Shipping (2E3S) en col·laboració amb el Port de Barcelona, la Fundació BCN Formació Professional i Barcelona Catalunya Centre Logistic (BCL ), a més de tots els actors de la comunitat portuària.
El programa l’han dut a terme estudiants de graus superiors de Transport i Logística i de Comerç Internacional d’instituts de Barcelona (Centre d’Estudis Politècnic, Institut Joan Brossa i Institut Lluïsa Cura) i del Prat de Llobregat (Institut Ribera Baixa). Els alumnes han pogut conèixer de primera mà les infraestructures i operativa del Port de Barcelona, així com l’activitat que desenvolupen les empreses i associacions del sector, a més de prendre contacte amb conceptes relacionats amb la logística intermodal i els serveis de short sea shipping, les autopistes del mar i altres prioritats de la Unió Europea (UE) en matèria de transport sostenible.
El projecte Forma’t a Port consta de tres tipus de cursos en funció de la seva durada i s’imparteixen en castellà, català i anglès.
La innovadora estructura del curs, basada en el model de formació de 2E3S, combina classes, visites, tallers i treball col·laboratiu en equip, assegurant que els estudiants obtinguin una visió precisa i completa de les operacions intermodals.
El programa, els continguts formatius del qual han estat desenvolupats íntegrament per la 2E3S, constitueix una immillorable oportunitat per crear sinergies entre els centres formatius i les empreses portuàries i impulsar la formació dual, que tan bons resultats està obtenint, en el sector logístic.
Entre els projectes de futur de la 2E3S per Forma’t al Port, destaca l’ampliació dels cursos a altres àmbits del transport, com és el cas de l’aeri, per al que ja s’estan mantenint converses amb Aena, així com a d’altres complementaris per a les comunitats logístiques. Així mateix, aquest tipus de formació s’estendrà en el seu hinterland a estudiants de més enllà de Barcelona i El Prat.
L’objectiu final del projecte és apropar els alumnes en formació al món empresarial i facilitar el seu aprenentatge de l’operativa real, per garantir així la constitució d’una futura comunitat logística ben preparada i capaç d’afrontar el repte estratègic de col·locar a Barcelona i a Catalunya en la primera línia de l’activitat logística d’Europa i del món.