FGC pone en servicio dos locomotoras duales para el transporte de mercancías

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, han visitat aquest matí el Centre Operatiu de Martorell (COM), coincidint amb la posada en servei de dues de les cinc noves locomotores, de la sèrie 257, que ha adquirit FGC per a realitzar el transport de mercaderies. Durant les properes setmanes està previst que entrin en circulació les altres tres. La compra de les cinc unitats ha suposat una inversió de 30,2 milions d’euros.

Les noves locomotores, que substituiran les actuals, de la sèrie 254 (dièsel), són duals i permetran la tracció elèctrica o amb dièsel. Concretament, circularan amb tracció elèctrica en els trams que actualment ja disposen de catenària (Manresa – Martorell – Sant Boi), i dièsel en la resta de trams. El fet de disposar d’alimentació dual i traccionar amb electricitat reduirà l’emissió de fums i de soroll, respecte a una màquina de tracció amb motor de combustió. Així, permetran reduir el consum de gasoil entre un 57% i un 66% i suposaran una reducció global de les emissions contaminants del 66%. En la mateixa línia, el nou material mòbil de mercaderies serà reciclable en un 95%.

Les locomotores 257, de 20 metres de longitud i 3,9 metres d’alçada, tenen un pes de 90 tones i incorporen diverses millores respecte a les locomotores 254 dels anys 90, entre les quals destaquen la fiabilitat, el fre elèctric regeneratiu, el canvi de tracció automàtic i la reducció del soroll així com millores tecnològiques i també ergonòmiques per al personal de conducció.

Les unitats adquirides, fabricades per Stadler, s’utilitzaran per al transport ferroviari de sals potàssiques, amb càrrega a les mines de Súria de la companyia ICL; i de vehicles, des de la factoria SEAT de Martorell, amb descàrrega al port de Barcelona.

Fecha del Taller: