Euskadi i Zona Franca Barcelona exploren fórmules d’innovació a l’ocupació davant les oportunitats de la nova economia

La Vicelehendakari Segona i Consellera de Treball i Ocupació d’Euskadi, Idoia Mendia, ha visitat aquest matí la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), amb motiu del seu interès a conèixer els projectes de l’entitat en l’àmbit de la nova economia i les oportunitats que ofereix per a generar ocupació de qualitat. Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB ha rebut i acompanyat a la Vicelehendakari al llarg de la seva visita.

Un cop signat el Llibre d’Honor del CZFB, la primera parada de la visita ha estat la 3D Incubator, una iniciativa del CZFB i Leitat, amb l’ajuda de fons FEDER mitjançant la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya. En aquest sentit, Mendia ha pogut observar l’ecosistema que envolta a la primera incubadora europea d’alta tecnologia en 3D – que ja compta amb 80 empreses incubades – i el seu impuls de noves tecnologies dins de la nova economia, que també implica el sorgiment i la promoció de noves ocupacions.

Després del seu pas per la incubadora, la Vicelehendakari ha visitat les instal·lacions de DFactory Barcelona, node d’indústria 4.0 l’objectiu de la qual és albergar totes les tecnologies protagonistes de la revolució digital, on ha pogut conèixer de primera mà com, a través d’aquest projecte, es generaran noves oportunitats de negoci i d’ocupació de qualitat gràcies al seu esperit de ser un centre d’I+D+i col·laboratiu. En aquest sentit, es preveu que el projecte generi 1.500 llocs de treball directes i fins a 5.000 llocs indirectes.

Així mateix, en línia amb l’interès de Mendia en assumptes relacionats amb l’ocupació i la formació, Navarro han donat a conèixer més detalls de les iniciatives que duu a terme el CZFB dins d’aquests àmbits. Entre elles, la celebració de la tercera edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW), un esdeveniment multisectorial que tindrà lloc del 5 al 8 d’octubre i que dedicarà tot un vertical, BNEW Talent, a la gestió i retenció del talent o a l’estratègia i innovació dels líders, entre altres qüestions, sempre en el marc de la nova economia.

D’altra banda, també han destacat l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona i Correus per a convertir l’emblemàtic edifici de Correus a la ciutat comtal en un pol econòmic i un centre de formació tecnològica a la carta per a fomentar la incorporació de talent jove a les professions STEM.

El delegat especial de l’Estat al CZFB i president de DFactory Barcelona, Pere Navarro, ha destacat la importància de la visita de la Vicelehendakari i ha assenyalat que “el Consorci de la Zona Franca de Barcelona sempre ha tingut un paper important en el desenvolupament i impuls de la nova economia, i les iniciatives que promovem són un gran exemple d’això”. “És essencial transmetre als qui s’interessen pel nostre treball que l’ADN actual de l’entitat implica un compromís per la innovació, la transformació i el talent” ha afegit.

La Vicelehendakari Segona i Consellera de Treball i Ocupació d’Euskadi, Idoia Mendia, ha explicat que la importància de compartir experiències que s’estan desenvolupant a Euskadi en ” una aposta per la innovació en l’ocupació perquè aquest sigui de qualitat, inclusiu i igualitari”. “Euskadi ha aconseguit resistir en aquesta crisi i remuntar amb rapidesa en la creació d’ocupació, i avui és la Comunitat d’Espanya amb la taxa d’atur més baixa. Però hem decidit no conformar-nos amb quanta ocupació volem generar, sinó que hem definit quina ocupació volem crear. I la nova economia, enmig de la profunda transformació que estem vivint, amb una aportació extraordinària de recursos públics per a impulsar-la, ha de ser la palanca per a aquesta ocupació diferent amb un compromís de qualificació permanent de les persones treballadores”, ha destacat la Vicelehendakari, i és la raó per la qual està realitzant trobades amb diverses iniciatives innovadores, com la de Zona Franca Barcelona.

La implicació per la igualtat de gènere

Des de l’entitat també han donat a conèixer a la Vicelehendakari la seva implicació en matèria d’igualtat de gènere, ressaltant la creació en 2020 del Consell de la Dona de la Zona Franca de Barcelona, un organisme consultiu i de concertació que pretén visibilitzar el col·lectiu femení en l’àmbit industrial i afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets, així com la posada en marxa de la segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), que tindrà lloc del 8 al 10 del pròxim mes de març.

El retorn del Saló Internacional de la Logística (SIL)

Un altre aspecte destacat durant la visita ha estat la implicació del Consorci de la Zona Franca de Barcelona dins de l’àmbit logístic, on la Vicelehendakari ha mostrat un especial interès. En aquest sentit, l’entitat ha informat a Mendia sobre la celebració de la 22a edició del Saló Internacional de la Logística (SIL), la principal trobada del sector logístic en el sud d’Europa i el Mediterrani en el qual tota la cadena logística està representada i que se celebrarà del 31 de maig al 2 de juny després de dos anys d’absència a causa de la situació sanitària.

Aquesta nova edició comptarà amb una major presència de noves tecnologies que permetran a la fira impulsar la generació de networking i reforça el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. En aquest sentit, s’utilitzaran materials sostenibles per a la construcció dels estands i es lliurarà el premi a l’empresa amb millors pràctiques sostenibles i a l’empresa carregadora amb millors pràctiques. Igualment, el SIL 2022 integra dins de la seva oferta el eDelivery Barcelona que comptarà amb una zona d’exposició dedicada a l’última milla i el lliurament en el comerç electrònic.

Fecha del Taller: