El Comitè de Serveis Multimodals (CSM), òrgan de participació i coordinació del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) i del Departament d’Empresa i Coneixement (DECO) en el marc del projecte TRAILS (TRAnsnational Intermodal Links towards Sustainability), ha presentat aquest matí en format virtual l’Anàlisi del desenvolupament d’un servei multimodal adaptat a les necessitats del sector del vi del Penedès i del Languedoc Roussillon.
Aquest estudi, finançat pel programa europeu Interreg POCTEFA i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), posa de manifest l’oportunitat de creixement que té el servei de transport multimodal en el sector del vi. Aquest servei multimodal és concretament un servei de transport en el qual el tram més llarg es fa en ferrocarril i, per tant, permet un estalvi important d’emissions de CO2 i d’altres gasos contaminants.
Espanya i França i, localment, el Penedès i Languedoc-Roussillon, són grans productors de vi, molt per sobre del seu consum, cosa que el converteix en un sector clarament exportador. Existeixen grans volums d’exportacions cap a països europeus (Alemanya, Bèlgica, Regne Unit, Països Baixos principalment, i, en menor mesura, països nòrdics) i s’ha detectat una sèrie de serveis multimodals cap a aquests mercats, amb transit times, freqüència i costos competitius.
A més, el vi és una mercaderia molt adequada pel transport multimodal (no perible, sense control de temperatura, pes important pel cas del cava, etc.) i existeix una regularitat d’enviaments, normalment cap a grans hubs. En aquestes condicions, es considera que existeix una àmplia oportunitat per incrementar la quota modal del transport multimodal, aprofitant els serveis existents.
El projecte TRAILS, en el marc del qual FGC ha encarregat l’estudi, està impulsat pel Comitè de Serveis Multimodals i liderat per CIMALSA