Es crea l’Escola de Formació Aeronàutica EFAV a l’aeroport de Lleida-Alguaire

S’està construint la futura escola de mecànics aeronàutics de l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV), que obrirà les portes el primer trimestre del 2021 a l’aeroport de Lleida-Alguaire.

L’escola neix gràcies a l’impuls i col·laboració de diverses administracions públiques que han apostat per instal·lar-la a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ja que el  seu entorn d’activitat aeronàutica el fa un espai idoni per a programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic.

Actualment, l’aeroport de Lleida-Alguaire està desenvolupant un espai de co-working per a poder acollir projectes formatius i tecnològics vinculats a la indústria aeronàutica: hi haurà un espai de reunions i classes teòriques a una de les plantes de la torre de control i una part de l’antic magatzem es convertirà en espai de pràctiques  magatzem. Es reformaran un total de 870m2 (en una primera fase).

La instal·lació d’aquesta escola a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una oportunitat de formació per a les comarques de Lleida en un sector amb bones expectatives de futur i en creixement, amb un altíssim índex d’inserció laboral en un àmbit que també es troba en un context de relleu generacional.

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC)  i l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova reforcen l’oferta formativa en matèria aeronàutica amb el Certificat de Professionalitat d’Operacions Auxiliars de Manteniment Aeronàutic que s’impartirà a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

La implicació del Servei d’Ocupació de Catalunya en el cofinançament de la formació impartida per l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova està regulada pel conveni subscrit des del 2015 entre el SOC i l’Ajuntament de la capital del Garraf. L’import total del conveni entre el SOC i l’escola aeronàutica per al 2021 és és de 262.080€, 47.040€ a l’Escola de Lleida i la resta, a la de Vilanova.

100% d’inserció laboral

Els darrers 5 anys el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ha finançat amb prop de 2 milions d’euros la formació de 348 alumnes de tres especialitats formatives aeronàutiques: operacions auxiliars de manteniment aeronàutic, manteniment d’estructures d’aeronaus i manteniment d’avions amb motor de turbina. El 70% d’aquests 348 alumnes són persones demandants d’ocupació no ocupades que s’han pogut requalificar.

Els estudis de l’EFAV, a més, estan reconeguts i avalats a nivell estatal i europeu, l’escola compta amb una interessantíssima xarxa de col·laboracions i sinèrgies amb empreses i organitzacions del sector aeronàutic, i l’alumnat té un índex d’inserció laboral del 100%.

L’aeròdrom de Lleida-Alguaire acull la segona seu de l’EFAV gràcies al conveni signat el passat mes de juny entre Aeroports de Catalunya i l’Ajuntament de Vilanova per a l’establiment d’una escola de formació de mecànics aeronàutics a Alguaire.

Gràcies a aquest projecte, l’EFAV programarà cursos de Certificat de professionalitat d’operacions auxiliars de manteniment aeronàutic en dues seus, la de Vilanova i la d’Alguaire: la llicència de manteniment d’aeronaus B1.1 d’avions amb motor de turbina es realitzarà a  Vilanova i la Geltrú i la llicència de manteniment d’aeronaus B1.2 d’avions amb motor de pistó a l’aeroport de Lleida-Alguaire. L’alumnat de cada una de les dues seus de l’escola podran accedir a la formació de l’altra seu homologant les parts formatives comunes, fet que permetrà assolir una doble titulació en menys temps i reduint molt el nombre de desplaçaments o el canvi de lloc de residència mentre s’estudia.

La primera acció formativa a Lleida-Alguaire s’iniciarà durant el primer trimestre de 2021. En concret, es tracta del curs d’Operacions auxiliars de manteniment   aeronàutic que té una durada de 420 hores formatives incloent un mòdul de pràctiques professionals no laborals a realitzar en empreses del sector. Per accedir a aquesta formació subvencionada pel SOC, cofinançada per la Diputació de Lleida i gratuïta per l’alumnat, cal complir amb el requisit d’haver cursat l’Educació Secundària Obligatòria o equivalent (amb o sense titulació) i estar inscrit abans de l’inici del curs com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) o com a persona ocupada però demandant de millora de feina. Per a més informació dels requisits, programa formatiu i procés de selecció es pot consultar en aquest enllaç.

Reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire

Projectes formatius com el que s’ha presentat avui són el substrat per l’èxit de la reorientació estratègica de l’aeroport de Lleida-Alguaire com a plataforma industrial, tecnològica i de formació, al servei de la indústria aeronàutica.

En l’àmbit de la formació, l’EFAV se suma a les actuals escoles de pilots basades a l’aeroport: BAA Training, que pertany al grup d’aviació lituà Avia Solutions Group, i la BCN Flight School, propietat de l’aeroclub de Barcelona Sabadell.

La presència d’una escola de tècnics de manteniment a Lleida-Alguaire, en aquest cas, ha estat un element decisiu per tal que Avia Solutions Group hagi decidit la creació d’una nova empresa de manteniment d’aeronaus, que estarà basada a les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, ocupant un dels hangars que recentment s’han instal·lat a l’aeroport.

Es tracta doncs, d’un cas il·lustratiu de formació dual, en què centre educatiu i empresa es coresponsabilitzen de la formació; un exemple també de retroalimentació dels projectes formatius, industrials i tecnològics.

En l’àmbit industrial, destacar que l’aeroport preveu finalitzar durant el mes de gener les obres d’ampliació de 4 hectàrees de la zona de preservació d’aeronaus, ja que les actuals plataformes existents estan a plena capacitat. Això permetrà disposar d’una capacitat addicional per a 25-30 aeronaus del tipus A-320 o B737. A aquest projecte d’ampliació s’hi suma la redacció del projecte que s’està duent a terme per a fer el segon hangar de més dimensions de Catalunya (80mx80m).

En l’àmbit tecnològic, l’aeroport de Lleida-Alguaire és una de les bases per a empreses com Singular Aircraft  del sector dels drons o bé Asgard Space, del sector aeroespacial.

Fecha del Taller: