Empreses de transport i logística de productes farmacèutics es reuneixen amb responsables de IATA per implantar la certificació de qualitat CEIV Pharma a l’Aeroport de Barcelona

El passat dijous, 30 d’abril del 2015 es va celebrar una reunió de treball entre representants de la IATA (International Air Transport Association) i responsables de diferents empreses de transport i logística que donen servei a la indústria farmacèutica catalana. La sessió va servir per a impulsar l’aplicació de les noves normatives GDPs (Good Distribution Practices) sobre manipulació de medicaments d’ús humà dins del sector farmacèutic i logístic. Alhora, els assistents van acordar iniciar el procés de certificació de les empreses implicades en la cadena logística aèria segons els paràmetres estipulats per la IATA Center of Excellence for Independent Validators (CEIV) Pharma.

La reunió  de treball, organitzada per la a Comissió de Càrrega Aèria de Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL) amb el suport d’AENA i la Cambra de Comerç de Barcelona, va aplegar més de 20 professionals implicats en la càrrega aèria de medicaments (transitaris, handling, traçabilitat i control de temperatura, etc.), així com representants de IATA, encapçalats per Ronald Schaefer, cap de Projecte del CEIV Pharma; i Eduardo Cerezo, cap de la Divisió de Gestió Immobiliària i Desenvolupament de Càrrega de l’Aeroport de Barcelona (AENA), entre d’altres.

En la trobada, en la qual es van tractar aspectes essencialment tècnics, els representants de les empreses catalanes i de la IATA van acordar iniciar en breu els processos de certificació, que podrien concloure amb les auditories corresponents durant el tercer trimestre del 2015.

Certificació internacional

Les noves normatives GDPs sobre manipulació de medicaments d’ús humà dins del sector farmacèutic i logístic especifiquen quines pràctiques han de seguir les diferents empreses implicades en la cadena logística. Les mercaderies de consum humà requereixen una manipulació molt estricta durant tot el seu transport, mantenint en tot moment la cadena de fred i amb l’ús d’altres mesures de cara a garantir la qualitat d’aquests productes.

El projecte CEIV Pharma de la IATA, impulsa la implantació d’un certificat de reconeixement internacional que garanteix que l’empresa certificada compleix amb els requisits de les diferents normatives GDPs internacionals. La certificació es dóna a les empreses implicades en les diferents cadenes logístiques que, d’aquesta manera, poden operar amb altres empreses i cadenes certificades en aeroports de tot el món, oferint als clients la seguretat que la seva mercaderia serà tractada amb el mateix servei i estàndards de qualitat.

El sector farmacèutic català s’ha mostrat molt interessat en implantar aquesta certificació a l’Aeroport de Barcelona. La indústria farmacèutica és un dels grans motors exportadors de l’economia catalana, amb un alt potencial de creixement. Catalunya representa un 56% de les exportacions espanyoles de farmàcia i, en el cas del transport aeri, el percentatge català puja fins un 64% de les exportacions espanyoles de farmàcia.

El potencial industrial consolidat a Catalunya, amb empreses de primer nivell mundial i grans infraestructures de transport en creixement, com són el port i aeroport, fan que existeixi una oportunitat clara per fer de Catalunya un centre de distribució de primer nivell per al sud d’Europa.

La iniciativa per a impulsar la certificació de qualitat CEIV Pharma per part d’empreses vinculades al transport aeri a Barcelona ha rebut el recolzament de l’Agencia Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, el Punt d’Inspecció en Frontera de l’Aeroport de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Foto 1: Ronald Schaefer, cap de Projecte del CEIV Pharma de IATA.

Fecha del Taller: